Novosti|

Tradiciju održavanja godišnje izvještajne skupštine koja završava Kupusijadom – ličkom večerom na kojoj su na meniju kiseli kupus, suho meso i kuhani krumpir, ove godine nije spriječio ni gust snijeg koji je padao cijeloga dana, niti ledeni vjetar koji je samo pojačavao osjećaj hladnoće.
“Skoro kao u Lici”, komentirali su članovi Zavičajne udruge Ličana Vila Velebita Belišće, te započeli godišnju skupštinu uz zajedničko pjevanje njima najljepše pjesme – Vile Velebita.


Aktivnosti u prošloj godini Ličani su nastavili još jednom tradicionalnom manifestacijom – ličkim druženjem za Dan grada Belišća, kada je u prigodnom programu sudjelovao KUD Gacka iz Bizovca. Nažalost, izlet u Liku, na koji se do prošle godine redovito odlazilo, zbog malog broja prijavljenih nije organiziran, no zato su se belišćanski Ličani družili s članovima prijateljskih udruga iz Požege, Virovitice, Slavonskog Broda i Bizovca. Vrhunac druženja Ličana s našeg područja bio je na 9. Ličkom prelu, koje je održano početkom listopada u Gatu, a na kojem se predstavio i novoosnovani zbor udruge.
Od aktivnosti u kojima smo sudjelovali, istaknuo bih dobru suradnju s Udrugom Zvono. Drago nam je što smo im pomogli u izgradnji nadstrešnice na Citadeli na lijevoj obali Drave, te što smo imali prigodu uživati u zajedničkom druženju za božićne blagdane, rekao je Kruno Majer, dodajući i kako je, osim zbora, prošle godine s radom započela i radionica ručnih radova pod vodstvom Nade Vuksanić.


Za sada je u radionicu uključeno nekoliko žena koje su izradile suvenire, ukrase i slično. U izradi su i ličke kape, koje će članovi moći kupiti po pristupačnim cijenama, a i dalje se svi zainteresirani mogu priključiti radionici. Moram naglasiti i kako je ovih dana u rad puštena i naša web stranica, na kojoj će se moći pratiti sve aktivnosti i najave, a za to je zaslužan naš blagajnik Jasenko Kardum. Od neplaniranih aktivnosti, u prošloj godini smo sudjelovali na Sajmu udruga, na kojem je naša udruga osvojila nagradu za najljepše uređen štand, rekao je Majer, dodajući kako će i tijekom 2012. godine udruga Vila Velebita kroz sve svoje tradicionalne aktivnosti čuvati tradiciju ličkog kraja.

A nakon “službenog” dijela, iskazala se prava narav naših Ličana – prvo su s pjesmom krenuli članovi zbora u pratnji Tomice Jergovića na harmonici. Nakon toga svi su uživali u ličkoj večeri, nakon koje su se zabavili uz svirku Jovalius benda, ali i pjesmu muškog sastava KUD-a Gacka Bizovac. No, posebno je zanimljivo bilo pogledati gošće iznenađenja – maskirane labudice, koje su izgledom, ali i plesom oduševile Ličane.
Na događanjima ličana, pa tako i ovoga puta uvijek je sa zadovoljstvom prisutan i gradonačelnik Zvonko Borić.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content