Novosti|


Početkom veljače održana je godišnja izvještajna skupština Udruge športskih ribolovaca Belišće u ribičkom domu kod groblja u Belišću, a unatoč pravom zimskom (ne)vremenu, članovi udruge i njihovi gosti došli su, poslušali izvješća, te ostali u druženju uz grah. U prošloj godini i UŠR Belišće bilježi manji broj članova nego prije, te ih je sada u belišćanskom društvu 160, iako je visina naknade za najbrojniju kategoriju ribiča ostala ista kao i prijašnjih godina, dakle, 400 kuna plus 50 kuna članarine. Jedan od najvažnijih zadataka i u ovoj godini će biti omasovljenje članstva, posebno mlađih kategorija (kadeti, juniori), jer danas u našoj udruzi imamo svega 12 kadeta, rekao je Željko Čorba, predsjednik UŠR Belišće.

Obzirom da ZŠRU Valpovo ne može sama voditi brigu o više od 850 hektara ribolovnih voda, na skupštini je naglašena potreba da svaka pojedina udruga tome posveti više pažnje. Ukoliko ovo ne shvatimo ozbiljno, može nam se dogoditi da vrlo brzo ostanemo bez nekih atraktivnih ribolovnih voda. Svjesni smo da bi se postigli veći rezultati u revitalizaciji nekih voda da se u rješavanje problematike uključe i drugi relevantni čimbenici, poput Hrvatskih šuma i Hrvatskih voda, no za sada, zbog recesije, nije ovome posvećivano puno pažnje, čitajući izvješće o radu rekao je Čorba, te dodao kako, iako je prošle godine dosta učinjeno po pitanju sprečavanja krivolova, to opet nije dovoljno. Dva ribočuvara naše zajednice ne mogu sami kvalitetno kontrolirati sve ribolovne vode, pa bi se svi ribiči trebali aktivno uključiti u akciju suzbijanja krivolova kako bi sačuvali postojeći riblji fond. Dugoročno, najbolje bi bilo kada bi se organizirala državna ribočuvarska služba koja bi se financirala iz proračuna, smatra Čorba. U natjecateljskom dijelu, belišćanski ribiči postigli su zadovoljavajuće rezultate – ekipa seniora (Josi Harangozo, Mario Šimić, Dragan Strišković, Zlatko Papišta i Matija Vidaković), koja se natjecala u 2. ligi zauzela je šesto mjesto, te zadržala status drugoligaša. Belišćani su prošle godine osvojili i devet Kupova udruga, te dokazali kako se unatoč skromnim financijskim sredstvima mogu postići dobri rezultati u liga i kup natjecanjima. Uzimajući u obzir sve ostvarene rezultate tijekom 2011. godine, ukupno smo osvojili devet pehara, sedam prijelaznih pehara za 1. mjesto, te četiri pehara za 2. mjesto. Osvojili smo i 38 medalja – 15 zlatnih, 12 srebrnih i 11 brončanih, u svom je izvješću naglasio Josip Harangozo, predsjednik Komisije za natjecanja. O radu gospodarsko – ekološke komisije govorio je Stjepan Berak, a u izvješću je naglašena potreba što hitnije organizacije velike radne akcije, u kojoj bi se iz Stare Drave trebali izvući svi dotrajali čamci.

Vode naše Zajednice nisu poribljavane tijekom prošle godine zbog izrazito niskog vodostaja. Naši susjedi iz Baranje poribili su Staru Dravu s manjom količinom konzumnog šarana, a obzirom da ribolov nije bio zabranjen, imamo informaciju kako je većina šarana izlovljena u prvih dva, tri dana, kaže Berak, dodajući kako je novac za poribljavanje na žiro računu ZŠRU Valpovo, riba je naručena, a čeka se povoljan vodostaj. Posebno treba naglasiti radove na čišćenju kanala koji spaja Staru Dravu Repnjak sa živom Dravom. Drva izvađena tijekom čišćenja kanala i okolnog područja sada služe kao ogrjev u oba naša doma. Dom preko Drava radio je subotom, nedjeljom i blagdanom, a po potrebi i drugim danima, rekao je Berak. S druge strane, ribički dom u Belišću i dalje ima neriješen status. Naime, ovaj ribički dom u vlasništvu je Duropacka, te se još ništa ne zna o budućim imovinsko – pravnim odnosima. Na kraju skupštine ponovno je jedna od glavnih tema rasprave bilo „rezerviranje“ mjesta za ribolov, što neki od ribiča rade. Također, raspravljalo se i o registraciji čamaca, te sudjelovanju u radnim akcijama. Posebno je pohvaljen Pero Jelić, najstariji član udruge, koji je unatoč snježnom vremenu došao pješice i na ovu godišnju skupštinu.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content