Novosti|

Diljem Hrvatske, već petu godinu zaredom, 22. veljače obilježava se Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva. Taj dan posvećen je hrvatskom glagoljskom pismu koje je izuzetno važan dio cjelokupne hrvatske povijesti i kulture te je time postalo nezaobilaznim simbolom nacionalnog identiteta.

Značajnost glagoljice uvažavaju i knjižničarke Gradske knjižnice i čitaonice Belišće koje su ove (2024.) godine tom prigodom organizirale zanimljivu, edukativnu, kreativnu radionicu za djecu.

Voditeljica radionice bila je mlada učiteljica Sabina Novoselić iz Šaga koja je prisutnoj djeci pokazala kako napraviti privjeske od gline ukrašene motivima glagoljice. Maleni kreativci ponajprije su trebali oblikovati željeni oblik privjeska pa su to učinili koristeći drveni valjak i vlastite ruke. Potom su čačkalicama, svatko prema svom izboru, utisnuli u privjeske po jedno slovo glagoljice. Privjeske su nakon toga obojili akrilnim bojama, a za završno ukrašavanje poslužile su im raznobojne šljokice i gliteri. Svi su mališani uspjeli napraviti originalne privjeske i pri tome su se odlično zabavili, ali i naučili ponešto o glagoljskom pismu.

Treba istaknuti da je ova radionica bila organizirana u suradnji sa svećenikom Mirkom Miškovićem iz Župe sv. Josipa Radnika Belišće koji je veliki štovatelj hrvatske glagoljice. On je zajedno s ostalim svećenicima iz Samostana sv. Josipa Radnika Belišće organizirao predavanje pod nazivom „Odavno smo glagoljaši stari: crtice o slavonskoj glagolitici“ koje se održalo, također, 22. veljače 2024. u 19 sati u zgradi Palače Gutmann. Brojna publika imala je prilike čuti razne značajke i zanimljivosti o glagoljici koje im je prenijela prof. dr. sc. Milica Lukić, redoviti profesor na Odsjeku za hrvatski jezik i književnost osječkog Filozofskog fakulteta. Predavanje je uspješno održano čemu je svakako pridonijela odlična suorganizacija i suradnja belišćanske župe, Grada Belišća i Filozofskog fakulteta iz Osijeka.

Tekst i fotografije: Gradska knjižnica i čitaonica Belišće

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content