Novosti|

Zavičajna udruga Ličana “Vila Velebita” Belišće imala je ove subote 7. listopada 2017. posebnu čast prirediti u našem gradu predstavljanje nove knjige poznatog slavonskog i ličkog liječnika i intelektualca prof. dr. sc. Josipa Fajdića “Posebnosti Like: priroda, povijest, kultura, istaknute osobe”.

Josip Fajdić rođen je u Gospiću gdje je i započeo svoju liječničku karijeru, a od 1976. nastavio ju je u Požegi, sve do odlaska u mirovinu. U svojoj znanstvenoj karijeri kretao se od docenta, preko izvanrednog do redovitog profesora na katedri za kirurgiju Medicinskog fakulteta u Osijeku.

Godine 1997. u Požegi pokreće osnivanje udruge Ličana “Vila Velebita”, njen je predsjednik sve do danas te pokretač brojnih njenih aktivnosti, posebno na polju kulture. Kruna njegove emotivne veze s Likom kao zavičajem i njgovog dosadašnjeg rada na istraživanju fenomena Like i Ličana nova je knjiga, danas predstavljena u Belišću.

Na predstavljanju u Gradskoj vijećnici okupio se veći broj članova Zavičajne udruge Ličana “Vila Velebita” Belišće, članova Zavičajnog kluba “Gacka” Bizovac, drugih građana Belišća, a domaćin je u ime Grada bio zamjenik gradonačelnika Domagoj Varžić.

Knjigu su uz autora predstavili prof. dr. sc. Željko Holjevac s Filozofskog fakulteta u Zagrebu i prof. dr. sc. Ante Bežen, umirovljeni profesor Pedagoškog fakulteta u Zagrebu.

Posebnost i značaj ove knjige je u tome da se po prvi put na jednom mjestu mogu naći sveobuhvatni podatci o ličkoj povijesti, kulturi, zemljopisu, crvenosti, jeziku, folkloru, tradicijskom životu i običajima te podatci o istaknutim osobama s prostora Like i Gospoćko-Senjske biskupije.

Nakon predstavljnja knjige uslijedio je spontani razgovor okupljenih s autorom i promotorima o zanimljivostima sadržanima u knjizi.

Tekst: Krunoslav Majer

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content