Novosti|

Gradska knjižnica i čitaonica Belišće održala je u srijedu, 29. rujna 2021., novu aktivnost u sklopu svog raznovrsnog jesenskog programa.

Ovoga puta riječ je o projekciji dokumentarnog filma Pouke o čovječnosti, poznatog i nagrađivanog hrvatskog redatelja Branka Ištvančića. Taj film snimljen je prema istoimenoj knjizi istaknutog književnika i psihijatra Veljka Đorđevića koja govori o stvarnim događajima tijekom Domovinskog rata, a o kojima hrvatska javnost donedavno gotovo ništa nije znala. Film i knjiga govore o posebnoj akciji spašavanja civila na području Pakraca koja se dogodila 29. rujna 1991. godine. U večernjim satima toga dana pakrački branitelji su, zajedno s dijelom osoblja pakračke bolnice, u humanitarnoj evakuaciji od sigurne smrti spasili tristotinjak bolesnika od čega su većinom bili bolesnici srpske nacionalnosti s odjela psihijatrije. Ta akcija uistinu je čin čiste hrabrosti i humanosti malenog broja ljudi koji su u zadnji čas, nakon višednevnog izravnog oružanog napada na pakrački odjel psihijatrije, organizirali i uspješno proveli evakuaciju pacijenata i djelatnika tog odjela. Upravo zbog toga hrvatski branitelji koji su dio ove priče stekli su status heroja čovječnosti. No važno je veličati nesebičnost i ljudskost svih sudionika akcije, jer su svojim djelima pokazali nešto nevjerojatno pozitivno i hvalevrijedno u oluji svega negativnog što rat donosi.

To je, prije svih, prepoznala priznata liječnica Marijana Braš koja je 2016. godine, u ulozi izaslanice tadašnje predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, prisustvovala obljetnici akcije i začudila se kako šira javnost zapravo ne zna za nju. Motivirana time pokrenula je inicijativu da se čuje i zna za jedan od najhumanijih događaja u novijoj hrvatskoj povijesti te su tako i nastali knjiga i film. Ona je također dala ideju knjižničarkama da film pokažu Belišćanima kada je prošle godine zajedno s Veljkom Đorđevićem gostovala u Knjižnici. Uz njegovu suglasnost i suglasnost redatelja Branka Ištvančića, belišćanske knjižničarke odlučile su projekcijom filma obilježiti 30. obljetnicu te iznimne akcije.

Tekst: Gradska knjižnica i čitaonica Belišće
Fotografije: Gradska knjižnica i čitaonica Belišće, Dajana Petovari

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content