Novosti|

BELIŠĆE, 23. studenoga 2018. Udio obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji energije od 27% i smanjenje stakleničkih plinova za 40% u odnosu na 1990. godinu ciljevi su nadolazeće strategije Europa 2030., rekao je prof. dr. Danijel Topić s osječkog FERIT-a na konferenciji “Obnovljivi izvori energije: Izazovi i prilike za gradove budućnosti” održanoj u petak u Belišću u sklopu projekta R-SOL-E.

Cilj od 20% udjela energije iz OIE, postavljen u aktualnoj strategiji Europa 2020., u većini zemalja članica EU već je postignut, dodao je prof. Topić. Zaključio je da smo, unatoč napretku tehnologije, padu cijena tehnologija i povećanju svijesti o obnovljivim izvorima energije, još uvijek daleko od održivog razvoja te da je porast udjela energije iz obnovljivih izvora nedovoljan. Svoje predavanje “Obnovljivi izvori energije kao temelj održivog razvoja ” Topić je završio citatom francuskog zrakoplovca Antoinea de Saint-Exuperyja: “Ne nasljeđujemo mi zemlju od naših predaka, mi je posuđujemo od naše djece.”

Predavanje “Pametno upravljanje energijom u pametnim gradovima” održao je inženjer elektrotehnike Goran Kurtović, također s FERIT-a, objasnivši kako su pametni gradovi poput Belišća i Novog Sada implementirali pametna rješenja. Zaključuje kako je definicija pametnog grada i dalje pomalo zbunjujuća. Profesor Željko Hederić s FERIT-a u svom je predavanju na temu “Planiranje infrastrukture za električna vozila i opskrba iz obnovljivih izvora” istaknuo kako je u 2016. godini registrirano 856 vozila koja koriste napajanje električnom energijom, dok im je na raspolaganju 126 javno dostupnih punionica. Najveću učinkovitost, dodao je, donosi sporo punjenje, a kako bi slikovito prikazao koliko je energije potrebno za brzo punjenje električnog vozila, što je najmanje učinkovit način, Hederić je povukao paralelu s količinom energije koja opskrbljuje jednu – deseterokatnicu. Promet u ukupnoj energetskoj potrošnji ima udio od 30% i mogli bismo dobiti nešto nezamislivo kad bismo tu energiju pohranili, ukazao je prof. Hederić. Zaključak ove radionice je taj da Hrvatska ne koristi dovoljno potencijal obnovljivih izvora energije, ali je trend e-mobilnosti nezaustavljiv jer ona je budućnost.

Bojan Radulović iz belišćanske tvrtke Sirius govorio je o primjerima dobre prakse svjetski poznatog modela Güssing istoimenog austrijskog grada, koji je od nerazvijenog područja postao prepoznatljiv po proizvodnji i prodaji 100% energije iz lokalnih obnovljivih izvora. Otvorili su dvije tvornice parketa, 50 novih tvrtki, 27 decentraliziranih energetskih pogona, 1500 novih radnih mjesta s 9 milijuna eura prihoda. Poučnu konferenciju dodatno je začinio prof.dr.sc  Filip Kulić s Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, rekavši da su Hrvatska i Srbija u usporedbi s Njemačkom ‘statistička pogreška’ kad je riječ o održivom upravljanju potrošnjom energije, što je i bila tema njegova predavanja. Kulićev prijedlog za smanjenje emisije CO2 u Novom Sadu je povećati cijenu parkinga, što je nazvao netehničkom mjerom koja rješava tehnički problem.

Projekt R-SOL-E Grad Belišće provodi u partnerstvu s Gradom Novim Sadom i Općinom Gorjani, a cilj mu je promocija korištenja obnovljivih izvora energije u svrhu smanjenja troškova energije javnih zgrada i infrastrukture. U sklopu projekta Grad Belišće je, između ostalog, postavio solarne elektrane na pet zgrada u svom vlasništvu, info ploču i solarno stablo, revidirao akcijski plan energetske učinkovitosti (SEAP), te organizirao javna događanja s ciljem promocije obnovljivih izvora energije, od kojih posljednje takvo slijedi u veljači 2019. Ukupna je vrijednost projekta 1.024.101,98 eura, a provodi se kroz program Interreg – IPA CBC Croatia – Serbia.

Tekst: Adrian Andrejek

Fotografije: Ante Vekić

 

 

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content