Novosti|

Na kraju prvog tjedna ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige, točnije, u petak, 16. listopada 2020., u Gradskoj knjižnici i čitaonici Belišće održan je zanimljiv književni susret. Gost Knjižnice bio je Veljko Đorđević, ugledni hrvatski psihijatar koji je daleko nadišao granice svoje profesije pa se, kao što su svi nazočni imali priliku čuti, iskazao i kao književnik odnosno autor u svakom pogledu. Susret je dogovoren u suradnji s izdavačkom kućom V.B.Z. iz Zagreba, koja je inače i nakladnik Đorđevićevih knjiga. Nadasve susretljiv Nenad Kunštek, V.B.Z.-ov komercijalni predstavnik za knjižnice, preporučio je Veljka za belišćansku publiku i nipošto nije pogriješio. Oni koji su prisustvovali na ovoj književnoj večeri, mogli su čuti zanimljivosti o svakoj autorovoj knjizi, a na taj način mogli su upoznati i njega samoga. Veljko je veliki humanist izvrsnog humora, prepun anegdota u kojima je posebna pažnja posvećena osobnim pričama pojedinaca. To se i vidi u svim njegovim djelima.

Osim što radi kao izvanredni profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, i dalje se bavi književnim i znanstvenim radom te će uskoro objaviti novi književni uradak. Zbog svoje stručnosti često je suradnik u brojnim radijskim, filmskim i kazališnim projektima od kojih treba istaknuti dokumentarni film “Pouke o čovječnosti” redatelja Branka Ištvančića koji je nastao prema istoimenoj knjizi doktora Veljka Đorđevića. Film je nominiran za najbolji europski televizijski dokumentarac za nagradu Prix Europa koja se dodjeljuje 21. listopada 2020. na 34. po redu festivalu PRIX EUROPA – European Broadcasting Festival – najvećem festivalu ovakve vrste u Europi. Radnja filma fokusirana je na jednu od najhumanijih akcija hrvatskih branitelja za vrijeme Domovinskog rata koji su, uz pomoć medicinskog osoblja, uspjeli spasiti više od 300 bolesnika iz psihijatrijske bolnice u Pakracu, većinom srpske nacionalnosti. Ovaj film i Veljkova knjiga prema kojoj je snimljen svjedoče o tome koliko njegov cjelokupni rad oplemenjuje život suvremenog čovjeka.

Iz tog razloga belišćanske knjižničarke pozivaju sve svoje korisnike, ali i druge čitatelje da svakako pročitaju Veljkove knjige u kojima će zasigurno uvidjeti njegovu iznimnu svestranost i talentiranost.

Tekst: Gradska knjižnica i čitaonica Belišće
Fotografije: Zaim Saljiji

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content