Novosti|

Redovna izvještajna skupština ZTK Valpovo-Belišće održana je 15. ožujka 2019. godine. Skupštini je nazočilo 17 članova od ukupno 20 članova koliko čini skupštinu zajednice.

Sjednicu je otvorio predsjednik ZTK gospodin Zvonko Borić i pozdravio nazočne predstavnike 9 udruga i 2 sekcije udružene u ZTK Valpovo-Belišće, zamjenika gradonačelnika grada Belišća gospodina Domagoja Varžića, dopredsjednika ZTK OBŽ gospodina Gorana Kurtovića te predstavnike medija.

Nakon usvajanja dnevnog reda jednoglasno su izabrana i tijela koja sudjeluju u radu skupštine. Gospodin Borić naglasio je da su sve materijale zastupnici dobili prije petnaest dana na osobne e-mailove, a isti su vidljivi i na web stranici ZTKVB. O aktivnostima u 2018. godini tajnik Dragan Francuz napravio je fotografsku prezentaciju.

Prošla 2018. godina značajna je po obilježavanju 70 godina rada i djelovanja ZTK.  Zahvaljujući gradovima Valpovu i Belišću, koji su prepoznali važnost sufinanciranja aktivnosti tehničke kulture putem javnih potreba. U 2018. godini je održano puno aktivnosti u koje su bile uključene udruge: Centar tehničke kulture Valpovo-Belišće, osnovne škole, Srednja škola Valpovo, SOS Dječje selo Ladimirevci, udruga „Mi“ i udruga „Zvono“.

Održane su dvije skupštine: Redovna izborna skupština – 22.03.2018. i Redovna izvještajna skupština – 18.12.2018.  Upravni odbor održao je 8 sjednica.

U CTK Valpovo-Belišće nudimo djeci i mladima radionice: FOTOGRAFIJA, ELEKTRONIKA, ROBOTIKA, MODELARSTVO, RAKETARSTVO, DRONOVI i 3D PRINTANJE.

O prijenosu znanja na polaznike radionica brinu mentori:

Marijan Antolović, profesor – elektronika, robotika

Tomislav Kudeljnjak, nastavnik – elektronika, robotika

Zvonimir Hajnc, nastavnik – modelarstvo, raketarstvo

Bojan Fuderer, nastavnik – modelarstvo, raketarstvo

Davor Milošević, nastavnik – modelarstvo, raketarstvo

Goran Kupčerić, nastavnik – fotografija

Dragan Francuz, – fotografija

Za izuzetna postignuća mladih u radionicama mentori su sudjelovali na osposobljavanju za provođenje programa tehničke kulture:

 • „NAPREDNE INTERNET OF THINGS TEHNOLOGIJE” – Marijan Antolović, Vinkovci, 26. 1.
 • EDUKACIJA NA CNC LASERSKOM STROJU – Marijan Antolović i Tomislav Kudeljnjak, Osijek, 16. 2., 23.2. i 9.3.
 • ISPIT ZA INSTRUKTORE RAKETNOG MODELARSTVA – Davor Milošević i Bojan Fuderer, Vrbovec, 24.3.
 • CROATIAN MAKERS KONFERENCIJA – Marijan Antolović, Zagreb, 19. 5.
 • “EDUKACIJA ZA MENTORE – Fotografija u očuvanju kulturne i prirodne baštine” – Goran Kupčerić, Krapje, 14.-16. 9.
 • “EDUKACIJA ZA MENTORE – IZRADA TISKANE PLOČICE OD A DO Ž” – Marijan Antolović i Dorijan Polanc (SŠ), Osijek, 19. – 20. 10.

U 2018. godini ZTK Valpovo-Belišće (zajedno s udrugama i sekcijama) organizirala je i održala  ukupno 62 aktivnosti, a evo najznačajnijih:

 • „ZIMA U TEHNICI” – 117 učenika
 • NMT – 40 učenika
 • MODELARSKA LIGA – 81 ekipa / 162 učenika
 • CROATIAN MAKERS LIGA – održano 4 kola
 • FOTORADIONICA HFS – 32 sudionika
 • LJETO U TEHNICI – 78 učenika

 Godišnje kroz radionice prođe više od 1000 djece i mladih:

2 školska sata – 480 učenika

više od 5 sati  – 397 učenika

više od 35 sati – 130 učenika

više od 70 sati  – 80 učenika

Na sjednici su jednoglasno usvojena Izvješće o radu i Financijsko izvješće ZTKVB za 2018. godinu.

Nakon izvješća nazočnima se obratio zamjenik gradonačelnika grada Belišća gospodin Domagoj Varžić. U svom obraćanju naglasio je da tehnička kultura nije dovoljno zastupljena u osnovnim školama, a da aktivnosti u organizaciji ZTKVB nadilaze mnoge limite i za primjer su ostalim udrugama.

Gospodin Goran Kurtović istaknuo je važnu ulogu ZTKVB u samoj strukturi županijske zajednice, ali i Hrvatske zajednice tehničke kulture, kao predvodnik u puno aktivnosti i ideja koje se ostvaruju u radu s djecom i mladima.

Sjednica je završena ugodnim druženjem i razgovorima o novim idejama i projektima.

Tekst i fotografije: Dragan Francuz

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content