Novosti|

Hrvatski fotosavez provodi program javnih potreba u tehničkoj kulturi na području čitave Hrvatske u suradnji s udrugama, školama i drugim ustanovama. Osobita pozornost pridaje se organizaciji programa za djecu i mlade, za osobe s posebnim potrebama te programima stručnog usavršavanja voditelja programa za mlade.
Veliki dio programa usmjeren je ka istraživanju, bilježenju i prezentaciji hrvatske kulturne i prirodne baštine kroz fotoradionice, izložbe i publikacije. Posljednjih godina intenzivno provode projekt fotoradionica u kojima se snima „camerom obscurom“.
 
Jedna od planiranih radionica „camere obscure“ predviđena pod nazivom „Baštinska ostavština valpovačkih vlastelina“, potaknuta izložbom „Valpovački vlastelini Prandau-Normann“, okupila je mlade sudionike iz Valpova, Belišća i Ladimirevaca.
 
Nea Pohižek, Stefanija Pujić, Manuela Oršuš, Mateja Ivanović, Nika Petlić, Bruno Špoljarić, Nivia Grgec, Klara Čakalić, Hana Župan, Horvat Martina, Josip Marković, Nikola Čelina, Lucija Topalović, Veljko Čvagić, Goran Dojkić, Dragan Francuz, Goran Kupčerić, Sanja Pavanić, Zlatko Gregurić, Josip Biro, Stjepan Blažević.
 
Polaznici radionice snimali su „camerom obscurom“ one kadrove, scene koje su dostupne za snimanje tom tehnikom, izrađivali fotografije u tamnoj komori. U dva dana zabilježili su motive u Valpovu, Belišću i Donjem Miholjcu. Voditeljima radionice Zlati Medak i Predragu Bosnaru pomogli su članovi Fotokluba Valpovo.
 
Postav izložbe radova nastalih u radionici dogovoren je u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku, a planira se postav i u Valpovu, Belišću te drugim gradovima u Hrvatskoj. Sama se izložba koncipira na način da se spaja snimljeni negativ i pozitiv, fotografije se izrađuju u većem formatu i kaširaju na kapafix podlogu.
 
Tekst: Dragan Francuz, ZTK Valpovo-Belišće
Foto: Čvagić, Biro

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content