Novosti|

U skladu s preporukama nadležnih službi o mjerama zaštite i socijalnog distanciranja, u ponedjeljak, 23. ožujka, održana je 30. sjednica Gradskog vijeća grada Belišća. Među 20 točaka dnevnog reda treba svakako spomenuti izvješće Domagoja Varžića, načelnika Stožera civilne zaštite grada Belišća o epidemiološkom stanju vezanom uz infekciju koronavirusom. On je vijećnike upoznao s radom stožera, odlukama i odredbama koje su u skladu s preporukama nacionalnog i županijskog Stožera civilne zaštite, o čemu je i javnost redovno obaviještena, a tako će biti i ubuduće. Naglasio je kako nema mjesta panici, već treba pratiti i striktno se držati uputa kako ne bismo štetili okolini i kako bismo zaštitili sebe i svoje bližnje.

Najveći proračun

Na ovoj su sjednici vijećnici usvojili izvješće o radu Gradonačelnika i Gradske uprave  za razdoblje od 1. srpnja do 31. prosinca prošle godine, kao i prijedlog izvršenja proračuna grada Belišća za cijelu 2019. godinu.

-Prošla je godina za Grad Belišće bila godina s do sada najvećim ostvarenim proračunom. Ukupni prihodi i primici iznosili su 71.191.164 kune, što uz preneseni višak iz 2018. godine od 7.383.973 kune čini ukupni prihod od 78.575.137 kuna. U prošloj godini ukupni rashodi i izdaci iznosili su 73.114.681 kunu, što u konačnici znači da je 2019. godina za Grad Belišće rezultirala sa ostvarenjem viška od 5.460.456 kuna, izvijestio je gradonačelnik Dinko Burić.

Jednoglasno je usvojen prijedlog izmjene odluke o zaduživanju Grada Belišća za financiranje kapitalnih projekata i investicija. Kako je gradonačelnik Burić pojasnio, radi se o jednostavnoj prenamjeni sredstava, jer su ostvarene uštede u javnoj nabavi prvobitno planiranih projekata te iznalaženju novog izvanproračunskog izvora financiranja jednog planiranog projekta. Preciznije, planiranu izgradnju biciklističko – pješačke staze od mosta na Karašici prema Ulici bana Jelačića, na sebe su preuzele Hrvatske ceste, te će se taj novac, uz spomenute uštede u javnoj nabavi, preusmjeriti u četiri nova projekta – izgradnju i opremanje dječjeg igrališta u belišćanskom vrtiću, rekonstrukciju zgrade Bazena odnosno osiguravanje pristupa osobama s invaliditetom, uređenje i opremanje vanjskog košarkaškog igrališta u  Belišću te za nadogradnju i opremanje doma u Gorici Valpovačkoj.

Važna je bila i točka dnevnog reda koja se odnosila na odluku o prihvaćanju ponude PBZ-a za Cash Pool za izmjenu iznosa, rokova korištenja i povrata prekoračenja te izmjenu uvjeta korištenja Cash Poola od 1. travnja. Ovom se odlukom trenutni iznos prekoračenja Grada Belišća povisuje s tri milijuna na osam milijuna kuna, dok se tvrtkama Kombel i Hidrobel produžuje rok korištenja i povrata prekoračenja od pola milijuna kuna. Ovo je za „ne daj Bože“, istaknuo je belišćanski gradonačelnik, osvrnuvši se na pandemiju koronavirusa zbog koje će, na žalost, mnogi gradovi i općine imati problema u planiranom punjenju proračuna. U Belišću je taj iznos za „ne daj Bože“ važan za stipendije, srednjoškolce, socijalna davanja, vrtić, ali i funkcioniranje samoga grada i njegovih institucija te održavanje sportskih i kulturnih događanja.

-Svi se nadamo, svi priželjkujemo da ova kriza bude kratkotrajna i da nam ovo neće trebati, rekao je gradonačelnik Burić.

Sedam mjera

A upravo zbog cjelokupne situacije u kojoj se Hrvatska našla zbog širenja zaraze COVID-om 19, gradonačelnik Belišća Dinko Burić je vijećnicima predložio usvajanje sedam mjera za saniranje ekonomske štete koju čini pandemija koronavirusa.

-Prije svega treba pohvaliti Vladu RH i njene napore da smanji i amortizira očito neminovne štete nastale uslijed ove pandemije. No, to nas ne oslobađa obveze da i kao jedinica lokalne samouprave poduzmemo sve one mjere koje nama stoje na raspolaganju. Stoga predlažem da na ovoj sjednici kao ono prvu, hitnu, nužnu pomoć usvojimo ovih sedam mjera, rekao je vijećnicima gradonačelnik Burić.

Prva mjera se odnosi na minimalno tromjesečno oslobađanje od plaćanja zakupnine za poduzetnike koji svoju djelatnost obavljaju u poslovnim prostorima u vlasništvu grada Belišća. Druga mjera predviđa oslobađanje od plaćanja zakupa javnih površina u razdoblju od travnja do lipnja, odnosno do vremena kada prestane zabrana rada za te poduzetnike. Treća je mjera neplaćanje poreza na korištenje tih javnih površina u istom razdoblju. Tu je zatim i oslobađanje od plaćanja komunalne naknade za vrijeme trajanja zabrane rada svim gospodarskim subjektima na koje se zabrana rada odnosi. Peta mjera je oslobađanje od plaćanja komunalne naknade za sva kućanstva odnosno građane u trajanju od tri mjeseca (travanj – lipanj) u svim onim slučajevima u kojima će kućanstva / građani sukladno donošenju najavljenih potrebnih odluka Vlade RH biti oslobođeni i obveze plaćanja naknade za uređenje voda jer se radi o jedinstvenoj uplatnici koju građani dobivaju za komunalnu naknadu. Sljedeća mjera se odnosi na obustavu svih prisilnih naplata potraživanja (ovrha) za razdoblje od travnja do lipnja protiv građana i poslovnih subjekata temeljem svih dugovanja Gradu Belišću. Sedma mjera se odnosi na oslobađanje od plaćanja poreza na potrošnju za sve ugostitelje koji su morali obustaviti rad.

Vijećnici su na ovoj sjednici još čuli izvješće o provedbi plana gospodarenja otpadom u 2019. godini, ovlastili su gradonačelnika za donošenje pravilnika o zaštiti i obradi arhivskog i dokumentarnog gradiva grada Belišća, te su usvojili izvješće o radu komunalnog poduzeća Kombel d.o.o. u protekloj godini. Među ostalim točkama dnevnog reda, nalazile su se teme vezane uz urbanistički plan, obilježavanje Dana grada, uslijedile su teme vezane uz poljoprivredno zemljište i komunalnu infrastrukturu te stambene djelatnosti. Vijećnici su prihvatili izvješća o radu i financijska izvješća za 2019. godinu za Dječji vrtić Maslačak, Gradsku knjižnicu i čitaonicu, Muzej Belišće, Centar za kulturu Sigmund Romberg, Savjet mladih grada Belišća te izvješća iz nadležnosti Upravnog odjela za društvene djelatnosti.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content