Novosti|

Trenutno u provedbi 15 projekata sufinanciranih sredstvima Europske unije, vrijednih 161,8 milijuna kuna, kratki je sažetak izvješća o radu gradonačelnika Dinka Burića i Gradske uprave grada Belišća za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2019. godine, kao jedne od točaka dnevnog reda 25. sjednice Gradskog vijeća grada Belišća, koja je održana u ponedjeljak, 30. rujna 2019. godine.

Bespovratnih 144 milijuna kuna

-Uz one vlastite projekte koje provodimo, ovih 15 projekata vrijedno je 161,8 milijuna kuna, od čega je udio Grada 17 milijuna kuna, udio bespovratnih EU sredstava 117 milijuna kuna, a 27 milijuna kuna su sredstva Ministarstva zaštite okoliša i Hrvatskih voda. Dakle, 144 milijuna kuna bespovratnih sredstava kroz ovih 15 europskih projekata dolazi na područje grada Belišća, a mi participiramo sa 17 milijuna kuna. Sami to nikada ne bismo mogli provesti, što je dokaz kako se projekte isplati raditi. Posebno smo ponosni na činjenicu da kao mali gradić u jednoj godini u isto vrijeme provodimo ovoliko europskih projekata, pojasnio je gradonačelnik Belišća Dinko Burić u izjavi za medije, odmah preračunavši kako su ti projekti vrijedni 21,5 milijuna eura, od toga je dakle 19,5 milijuna eura bespovratno, a Grad Belišće će koštati nešto više od dva milijuna eura.

Srednjoškolcima 150 kuna

Na današnjoj je sjednici usvojena i nova socijalno-demografska mjera, ovoga puta upućena kao pomoć srednjoškolcima i njihovim roditeljima. Naime, 11. točka dnevnog reda odnosila se na Odluku o isplati novčane pomoći za projekt “Zalogaj” – topli obrok učenicima s područja grada Belišća koji pohađaju srednju školu.

-Belišće ima besplatan vrtić, svi studenti imaju stipendije, besplatan je prijevoz za srednjoškolce, subvencionira se prijevoz studentima, a od ovog mjeseca svaki srednjoškolac s područja Belišća i prigradskih naselja dobivat će po 150 kuna mjesečno. Nazvali smo to projekt “Zalogaj”, a ne klasična stipendija. Želja nam je bila omogućiti da svakoga dana kada idu u školu, ne budu gladni ni žedni, rekao je gradonačelnik Burić.

Jedna od točaka dnevnog reda bile su i 4. izmjene i dopune proračuna za 2019. godinu, a i one su bile vezane uz projekte. Kako je gradonačelnik rekao, za neke se projekte dobila definitivna potvrda da ove godine neće biti raspisanih natječaja, te ih nema smisla držati u proračunu, a za sve one za koje je stigli ugovori i koji se provode, oni se u proračunu nalaze u punom iznosu, a u onom dijelu u kojem ove godine ne budu izvršeni prenijet će se u 2020. godinu. Najvažnija je činjenica da se stvaraju nove vrijednosti na području grada Belišća, naglasio je gradonačelnik, što je donijelo i pitanje novinara o Belišću kao energetski neovisnom gradu.

Energetski neovisan grad

-To je još jedan projekt ne kojem radimo od kraja 2016. godine kada se rodila ideja, koju smo svo ovo vrijeme razrađivali, sada smo pri kraju izrade studije isplativosti, obišli smo Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Ideja je i želja da naš gradić, u kojem imamo resurse, imamo ravnicu i drvnu masu i slamu odnosno agrobiomasu, koja se danas izvozi, da to iskoristimo kao energent. Dakle, želja je da se napravi ekotoplana, ne kogeneracija nego baš toplotna energija za grijanje, najavljuje gradonačelnik Belišća.

Projekt se u prvoj fazi odnosi na zgrade javne namjene, druga se faza odnosi na potrebe industrije, a treća faza daje mogućnost razvlačenja mreže i za potrebe kućanstava. Ova je ideja vodstva Belišća u ministarstvima ocijenjena izvanrednom, najavljeno je kako će je nastojati uvrstiti u novi EU višegodišnji financijski okvir 2021. – 2027. Ukoliko se to ostvari, Belišće ne bi ovisilo o tome hoće li plin, struja i nafta poskupjeti zbog toga što odnosi između Amerike i Rusije ponovno nisu dobri.

Izvršenje proračuna u prvih pola godine

Unatoč svim dobrim pokazateljima uspješnosti gradonačelnika Dinka Burića i Gradske uprave grada Belišća, o čemu govori i izvršenje proračuna za prvu polovicu godine, niti na ovoj sjednici nije sve prošlo glatko. Prije svega, spomenimo kako se u sažetku izvršenja proračuna za prvih šest mjeseci navodi kako su ukupni prihodi i primici proračuna grada Belišća u navedenom razdoblju iznosili 25.718.040 kn, a ukupni rashodi i izdaci su bili 32.384.077 kn. Višak prihoda prenesen iz 2018. godine iznosi 7.383.972 kn te je ukupni rezultat za razdoblje od 1. siječnja do 30 lipnja 2019. godine pozitivan u iznosu 717.935 kn.

-I danas su se mogle čuti dezinformacije i insinuacije od istih onih koji su pričali kako se dovozi medicinski otpad i opasan materijal na naše odlagalište. Svima nam je jasno da se radi o vijećnicima HDZ-a za koje ne mogu vjerovati da se služe takvim lažima, kaže gradonačelnik.

Naime, na aktualnom je satu vijećnik HDZ-a Dragan Anočić rekao kako je čuo priče o sastancima zbog izgradnje spalionice u Belišću.

-Kakva spalionica, radi se o toplani na agrobiomasu, u potpunosti ekološki prihvatljivo. Ono što me posebno čudi, na otvoreni poziv vijećnik nije htio reći o kome se radi, tko to u gradu pregovara, a da mi to ne znamo. S takvim tvrdnjama “priča se” treba prestati kako se ne bi uznemiravala javnost, odlučno kaže gradonačelnik Dinko Burić, dodajući kako ovaj projekt energetski neovisnog grada je nešto što je prepoznato u resornim ministarstvima kao projekt koji bi trebao poslužiti kao primjer svim manjim sredinama u Republici Hrvatskoj.

Tekst: Monika Đogaš, Gradski radio Belišće
Fotografije: Tin Lacković

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content