Novosti|

Treći rebalans Proračuna Grada Belišća, koji je bio jedna od točki dnevnog reda današnje (15. srpnja) sjednice Gradskog vijeća grada Belišća, ponovno je bio povezan s projektima.

-Prošli tjedan smo dobili službene odluke o financiranju nekoliko vrlo važnih i vrijednih projekata. To je konačno uređenje palače Gutmann, popularnog Paleja i svih pripadajućih površina te izgradnja biciklističke staze od Kitišanaca do Gata, koja je odavno postala puno više od samo turističke rute, već prije svega sigurnosne namjene, obzirom da velik broj naših građana sa zapadnog dijela putuje na i s posla tim putem. Tu je i završno opremanje gospodarske zone „Kod pruge„ u Belišću. Radi se o projektima koji su vrijedni više od 35 milijuna kuna, ako računamo samo onaj dio prihvatljivih troškova, u izjavi za medije rekao je gradonačelnik Belišća Dinko Burić, dodajući kako treba imati u vidu reviziju troškovnika zbog toga što su projekti rađeni prije godinu i pol dana, a u međuvremenu je došlo do promjena na tržištu.

-Posebno nas raduje što je Grad Belišće kroz te odluke dobio za financiranje više od 25 milijuna kuna bespovratnih sredstava direktno iz fondova EU-a, plus ono što će nam biti na raspolaganju iz Fonda za pomoć u praćenju ovih projekata na manje razvijenim područjima iz resornog ministarstva, pojašnjava gradonačelnik Burić, dodajući kako je to najveći razlog ovog rebalansa, jer se u proračun moraju staviti iznosi tih projekata.

U ovaj treći rebalans stavljen je i projekt izgradnje Centra za socijalne usluge, vrijedan više od 10 milijuna kuna, za koji se uskoro očekuje mogućnost raspisivanja natječaja, pa je Grad Belišće već izradio projektnu dokumentaciju kako bi i to spremno dočekali.

-No, tu je i cijeli niz drugih projekata. Veliko hvala timu koji radi na pripremi i prijavi ovih projekata. Zahvaljujemo i sretni smo što su oni koji su radili na evaluaciji prepoznali vrijednost njihova truda i što je našem Gradu opet omogućeno koristiti bespovratna sredstva, koja su velika šansa za cijelu RH, pa tako i za naš grad, rekao je gradonačelnik, istaknuvši kako mnoge projekte, poput Paleja i pristupnih površina niti spomenutu biciklističku stazu, Grad Belišće ne bi mogao sam financirati.

-Vrijedi odvojiti vlastita sredstva, jer najveći dio sredstava se dobiju kao bespovratna sredstva iz Europe, a nama ostaje mogućnost ulagati u, primjerice, predškolski odgoj, sport, turizam, kulturu ili brojne druge sfere života, naglašava Burić.

Na ovoj je sjednici predstavljeno i pismo namjere potencijalnih investitora u izgradnju prve tvornice higijenskog papira u Hrvatskoj i to upravo u Belišću. Projekt je vrijedan 30-ak milijuna eura, investitor je tvrtka iz Švedske koja je uputila pismo namjere. Danas je Gradsko vijeće donijelo odluku o raspisivanju natječaja za kupnju nekretnine, odnosno gospodarske i industrijske zgrade te građevinskog zemljišta, koje je Grad Belišće nedavno za milijun kuna kupilo od tvrtke DS Smith, a na kojem se nekada nalazio Papir stroj 1. Ipak, zakon obvezuje prodaju po cijeni tržišne odnosno građevinske vrijednosti od nešto više od 1,8 milijuna kuna, a višak će se, prema gradonačelnikovim riječima, preusmjeriti prema poticanju razvoja gospodarstva i cijelom nizu drugih mjera.

Gradonačelnik Belišća Dinko Burić je u izjavi za medije još istaknuo i točku dnevnog reda koja se odnosila na prijenos prava vlasništva u korist Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama.

-Danas smo donijeli odluku da Grad Belišće daruje zemljište na kojem će biti izgrađena prva zgrada iz programa društveno poticajne stanogradnje kako bi oni mogli raspisati javnu nabavu, kako bi se do jeseni i započelo s izgradnjom prve zgrade s 24 stana  po modelu POS-a. Grad Belišće je učinio sve – i darovanje zemljišta, preuzimanje na sebe troškove ishođenja građevinske dozvole, priključaka na komunalnu infrastrukturu i odricanje od komunalnog doprinosa – kako bismo budućim stanarima u ovoj zgradi omogućili da cijena kvadrata stana bude što povoljnija, na željenoj razini od oko 800 eura po kvadratu, pojasnio je gradonačelnik, nadajući se da će to biti samo prva zgrada u nizu.

Radovi bi trebali početi na jesen, rok je 13 mjeseci, odnosno za očekivati je krajem iduće godine useljenje prvih stanara u tu zgradu. Interes za POS-ove stanove iskazalo je 90 građana, pa se planira krenuti i u realizaciju izgradnje druge zgrade po istom modelu.

Još je jedna socijalno demografska mjera odnosno odluka bila na dnevnom redu 24. sjednice Gradskog vijeća grada Belišća, a odnosila se na vrtićku djecu, odnosno pomoć obiteljima u kojima su oba roditelja zaposlena, a djeca nisu ostvarila pravo upisa u vrtić. Nakon što je donesena odluka o besplatnom vrtiću za djecu čiji roditelji imaju prebivalište na području grada Belišća, na žalost nije bilo mjesta za svu djecu. U matični vrtić u Belišću i područni u Gatu upisano je 202 djece, ostalo je neupisano 60-ak djece, koja prema kriterijima nisu mogli biti upisana, ali ne samo zbog kriterija, već i zbog pedagoških standarda.

-Donijeli smo odluku da u ovom trenutku nastojimo pomoći, prije svega onim roditeljima koji su oboje zaposleni, a čija djeca nisu mogla biti upisana u vrtić. Takvim će roditeljima Grad Belišće mjesečno isplaćivati 1.000 kuna, kako bismo im omogućili lakše pronalaženje rješenja za skrb i čuvanje njihove djece, pojasnio je gradonačelnik Burić, napominjući da će se i taj problem nastojati riješiti projektom izgradnje još jednog područnog vrtića u Bistrincima u narednom razdoblju.

Za sada, analizirajući obiteljske prilike roditelja neupisane djece, usvojena je odluka da će Grad Belišće s 1.000 kuna pomoći iznalaženje odgovarajuće skrbi za osmero djece čija su oba roditelja zaposlena, te za jedno dijete koje u belišćanski vrtić nije moglo biti upisano zbog nedostatka kadrovskih kapaciteta potrebnih za zdravstvene potrebe određenog djeteta.

Tekst: Monika Đogaš, Gradski radio Belišće
Fotografije: Tin Lacković

 

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content