Novosti|

U subotu, 13. srpnja u ranim jutarnjim satima pod vodstvom vodiča Zdenka belišćanski planinari krenuli su u pravcu BiH, a cilj im je bio Tuzla i planina Konjuh. Na poziv dugogodišnjih planinarskih prijatelja PD “Konjuh” iz Tuzle dogovoren je ovaj izlet. Predstavnici domaćina Stiv i Nada dočekali su planinare te su oko podneva stigli u područje lijepo uređenog planinarskog doma “Javorje”. Nakon kraćeg odmora krenulo se u pravcu obližnjeg vrha Bandjerka (ima i naziv Bandera, 1209 m) koji se nalazi na grebenu Konjuha u području Javorja. Za dio ekipe ovo nije prvi susret s ovom planinom. Ovo područje upoznali su u zimskim uvjetima i bilo je nezaboravno.

Jedanaest članova belišćanske ekipe uz troje domaćih krenulo je prema vrhu. Ušli su u prekrasnu šumu jela, smreka, javora, bukve i drugog šumskog raslinja. Strmi uspon osiguran je sajlama i svi su ga savladali. Vrijeme je bilo oblačno i očekivala se i kiša. Djelomično su prolazili i preko travnatih proplanaka punih gorskog mirisnog cvijeća.  Od cvijeća prevladavala je žuta gospina trava, majčina dušica i po koji ljiljan. Na više mjesta naišli su na obilje malina s zrelim plodovima. Iako oblačno, s vrha su se pružali zadivljujući pogledi na veliki dio ove prelijepe planine i nije bez razloga ovo područje proglašeno zaštićenim parkom prirode. Povratak je uslijedio manje strmim dijelom, a staza je vodila kroz još ljepše travnate terene i sve veća stabla šume. Belišćani su naišli i na gorski izvor s kojeg se dom opskrbljuje vodom. Više od tri sata uživali su u ovim ljepotama uz iscrpno izlaganje Stiva o ovoj planini i kraju. Oko pola sata pred kraj puta pratila ih je kiša, no nije pokvarila raspoloženje. Po povratku u toplom prostoru uživali su u ugodnom druženju uz ukusnu večeru i topli čaj, koju su pripremili domaćini. U isto vrijeme su boravili i planinari iz Kiseljaka pa je druženje potrajalo do kasnih večernjih sati.

Cijelu je noć padala kiša i umjesto planiranog spusta planinarskom stazom belišćanski planinari vratili su se vozilima makadamom do ceste prema Tuzli. Tamo su im se pridružili još neki domaćini te se druženje nastavilo u gradu gdje su obišli gradske znamenitosti (centar, slana jezera  i park). Nakon zajedničkog ručka i neizostavnih ćevapa, krenuli se prema Hrvatskoj.

Belišćanski su planinari ovim putem izražavaju zahvalnost domaćinima na organizaciji izleta za pamćenje. Planina Konjuh je i u ovom ljetnom ruhu jednako čarobna i lijepa.

Tekst: tajnica Nada Donković

 

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content