Novosti|

U utorak, 4. listopada, održana je 15. sjednica Gradskog vijeća grada Belišća na kojoj je, između ostaloga, usvojeno šest osnovnih mjera štednje potrošnje energenata. Unatoč usvojenoj odluci, Grad Belišće nastavlja ono po čemu je poznato, sa svojim socijalno-demografskim mjerama (besplatni vrtić, projekt „Zalogaj“…)

Jednoglasno usvojena odluka o smanjenju potrošnje energenata odnosi se na optimiziranje korištenja rasvjete, grijanja i sličnog od strane službenika i namještenika Gradske uprave grada Belišća te zaposlenika ustanova i tvrtki u gradskom vlasništvu. Javna rasvjeta će se isključivati u 23 sata, a uključivati u 5 sati, političke stranke koje koriste gradske prostore morat će plaćati režijske troškove, a udruge od posebne važnosti za Grad, poput vatrogasnih društava, sportskih udruga, Matice umirovljenika, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, moći će koristiti prostore isključivo za osnovnu djelatnost uz pažnju dobrog gospodara, dok ostale udruge, ukoliko je potrebno, trebaju dobiti posebnu dozvolu gradonačelnika. Također, belišćanski su vijećnici odlučili kako se poslovnim prostorijama, društvenim i vatrogasnim domovima te ostalim prostorima u vlasništvu Grada, više neće moći služiti fizičke i pravne osobe za obilježavanje različitih prigoda, dok se zadnja mjera štednje odnosi na obustavu linijskog prijevoza putnika, osim za prijevoz školske djece. Ove mjere na snagu stupaju 17. listopada i trajat će do 31. prosinca.

-Nakon provedene javne nabave za opskrbu električnom energijom i plinom prije mjesec dana, ostali smo šokirani ponudama. U odnosu na prošlu godinu, ponuda za električnu energiju je povećana za 735 posto, a plina za 470 posto. Ove usvojene mjere smo osmislili prije nego je Vlada RH donijela odluku o pomoći kućanstvima, gospodarstvu te općinama i gradovima kako bi se lakše nosili s energetskom krizom. Hvala im na tome, iako se za sada ta odluka odnosi samo na potrošnju električne energije, rekao je u izjavi za medije gradonačelnik Dinko Burić.

Kako je na sjednici pojasnio, gradska potrošnje struje za ovu je godinu procijenjena na nešto manje od 660.000 kuna, a ponuda je stigla u iznosu od gotovo 4,3 milijuna kuna bez PDV-a. Potrošnja plina je planirana u iznosu od oko 655.000 kuna, a najpovoljnija ponuda u javnoj nabavi bila je veća od 3 milijuna kuna bez PDV-a. Uključujući poreze, prema računici iz javne nabave (koja je poništena te će biti raspisana nova javna nabava), gradski bi se proračun na rashodovnoj strani povećao za gotovo 8,7 milijuna kuna.

-Uz Vladine mjere pomoći, samo do 31. prosinca za podmirenje troškova električne energije trebat će nam 1,8 milijuna kuna više, a za troškove plina povećanje je oko 1,9 milijuna kuna. Neodgovorno bi bilo ništa ne poduzeti kako bi se smanjili rashodi i kako bismo lakše prebrodili jesen i zimu koja je pred nama te smo zato donijeli ove prve, hitne mjere štednje, pojasnio je gradonačelnik, naglasivši da se, unatoč svemu, i dalje ne ide u smanjivanje iznosa koji se odnose na socijalne kategorije.

Na ovoj 15. sjednici, belišćanski su vijećnici, između ostaloga, usvojili izvješće o radu o radu gradonačelnika i Gradske uprave od 1. siječnja do 30. lipnja, te izvješće o izvršenju proračuna za to razdoblje, a na dnevnom redu su bile i treće izmjene i dopune gradskog proračuna, koji je povećan za 9.409.000 kuna, u prvom redu zbog povećanja cijena energenata te refinanciranja kredita.

-Ne može ni jedna općina ili Grad, pa tako ni Belišće očekivati da nam probleme riješi netko drugi, a da sami nismo spremni poduzeti mjere štednje. Pomoć smo dobili, ali i sami moramo nešto napraviti, poručuje belišćanski gradonačelnik. 

Pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Antonija Andrašek Barić govorila je o promjenama odluke o jednokratnoj pomoći za nabavu radnog materijala i školskog pribora, kojom se odobrava 3.000 kuna pomoći za 10 raseljenih učenika iz Ukrajine.

Usvojena je i odluka da će i u novoj školskoj godini, za 323 srednjoškolca Grad Belišća isplaćivati po 200 kuna mjesečno u sklopu projekta “Zalogaj” – topli obrok srednjoškolcima. Bilo je govora i o izmjenama i dopunama programa javnih potreba u kulturi i sportu, te o financijskim i drugim temama vezanim uz Muzej “Belišće” te Dječji vrtić “Maslačak”.

Važno je spomenuti da, iako je usvojena odluka o povećanju ekonomske cijene vrtića, koja za redoviti 10-satni program iznosi 1.897 kuna, vrtić će i dalje za polaznike u Belišću i Gatu biti besplatan, za razliku od područnih vrtića u Bizovcu i Petrijevcima, gdje općine roditeljima polaznika sufinanciraju određeni iznos do pune cijene.

Također, treba reći i da je uoči sjednice stiglo odobrenje PBZ-a za obračunsko objedinjeno vođenje računa – Notional Cash Pooling, kojim je odobren zahtjev za izmjenu rokova korištenja i povrata prekoračenja po transakcijskom računu, za izmjenu uvjeta korištenja za članova Cash Poola te za izmjenu instrumenata osiguranja, o čemu su gradski vijećnici raspravljali na na 13. izvanrednoj sjednici, održanoj 19. kolovoza. Što se tiče aktualnog sata, o zelenilu u Belišću govorio je vijećnik SDP-a Zlatko Adjulović, koji je gradonačelniku postavio pitanje o planu zamjene srušenih stabala. U odgovoru je gradonačelnik istaknuo kako se hortikulturalno uređenje Belišća radi u suradnji i prema savjetima stručnjaka s Agrobiotehničkog i Filozofskog fakulteta u Osijeku. Dio stabala, ne samo u Belišću nego i u prigradskim naseljima, redovno se zanavlja, a dio će biti posađen kada određeni projekti budu završeni.

Tekst: Monika Đogaš, Gradski radio Belišće
Foto: Tin Lacković, Zaim Saljiji

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content