Novosti|

Kao što je i najavljeno na prošloj sjednici, po prvi put, od kada je na čelu Belišća gradonačelnik Dinko Burić, do rebalansa proračuna nije došlo zbog projekata, već zbog štednje. Na danas (3. lipnja) održanoj 11. sjednici Gradskog vijeća grada Belišća, usvojen je rebalans gradskog proračuna, koji je s 149.041.699 kuna smanjen za otprilike 5,7 milijuna kuna i to na 143.275.826 kuna.

-Prilagođavamo se situaciji koja nije pogodila samo Belišće, nego i cijelu Hrvatsku, Europu i svijet. Prilagođavamo se enormnim porastima cijena energenata, koji su za sobom povukli porast ostalih troškova i na izvođenju postojećih projekata na području Grada Belišća kojih ima puno. Već sada vidimo da neće biti moguće, prema sadašnjem planu proračuna, godišnje podmirivati 4 i pol puta veće troškove odnosno oko 7 milijuna kuna samo za struju, plin, vodu i smeće i unaprijed razmišljamo što će biti na jesen, za kada se najavljuje da će biti teže nego sada. Ovim rebalansom proračuna i smanjenjem rashoda želimo omogućiti završetak projekata koji su u tijeku, a neke smo odgodili za nagodinu. Nismo željeli dovesti u pitanje ni one najvažnije mjere, iako smo neke smanjivali, rekao je gradonačelnik Belišća Dinko Burić, dodajući kako se četiri kategorije socijalno-demografskih mjera neće nikako smanjivati: besplatan vrtić (za svu djecu koja ispunjavaju uvjete), stipendije za sve studente, (iznos ovisi o uspjehu), projekt „Zalogaj“ (200 kuna svakom srednjoškolcu) te naknada za novorođenčad (7.500 kuna). Tu treba dodati i da svi srednjoškolci imaju potpuno besplatan, studenti subvencioniran autobusni prijevoz, a gradonačelnik je najavio i uključivanje Belišća u subvenciju željezničkog prijevoza.

Velika većina točaka Dnevnog reda, a čije se teme vežu uz nadležnost pojedinih gradskih upravnih odjela, usvojena je jednoglasno. Među takvim odlukama je i ona o jednokratnoj pomoći za nabavku radnog materijala i školskog pribora, a u gradskom je proračunu za 692 učenika osigurano 250.000 kuna. Do sada su roditelji njegovatelji od Grada primali 500 kuna pomoć mjesečno, a sada se ta mjera ukida, jer je iznos pomoći takvim obiteljima povećan s državne razine. Sa 1.000 na 500 kuna, smanjen je iznos novčane naknade koju su primali roditelji djece koja su ostvarila pravo na vrtić, a nisu mogla biti upisana iako su oba roditelja zaposlena, kao i roditeljima djece koja nisu mogla biti upisana zbog nemogućnosti pružanja adekvatne zdravstvene skrbi u vrtiću. Također, usvojena je i odluka o smanjenju subvencije poduzetnicima, obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, poduzetničkim potpornim institucijama i građanima sa 5.000 na 2.500 kuna za novozaposlenu osobu.

Dio rebalansa proračuna odnosi se i na izmjene financijskih planova Centra za kulturu Sigmund Romberg, Muzeja Belišće, Gradske knjižnice i čitaonice te Dječjeg vrtića Maslačak. Ovom prilikom vijećnici su primili na znanje odluku o imenovanju Ivane Belcar novom ravnateljicom vrtića, a dosadašnjem ravnatelju Zdenku Glasovcu na izvanrednoj su se suradnji zahvalili gradonačelnik Dinko Burić i predsjednik Gradskog vijeća grada Belišća Domagoj Varžić. Na sjednici je usvojena odluka o zaduživanju Grada Belišća za refinanciranje postojećih dugoročnih kredita. Na taj će način Grad Belišće, kreditom u iznosu od 9.500.000 kuna kod Hrvatske poštanske banke, uz kamatnu stopu od 1,5% obuhvatiti devet postojećih kredita čije su kamate puno veće i time samo na anuitetima godišnje uštedjeti više od milijun i pol kuna. Uz HPB je vezana i odluka o dozvoljenom prekoračenju po poslovnom računu u iznosu od 15 milijuna kuna i to isključivo za premošćivanje jaza nastalog zbog različite dinamike prispijeća sredstava i dospijeća obaveza.

Tekst: Monika Đogaš, Gradski radio Belišće
Foto: Tin Lacković, Zaim Saljiji

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content