Novosti|

U subotu, 23. rujna 2023. godine, u Palači Gutmann u Belišću održan je program pod nazivom Memento i hommage Židovima Belišća. Događaj je organizirao Grad Belišće uz podršku Židovske općine Osijek u čast Židovima Belišća i njegovim osnivačima, obitelji Gutmann, a u sklopu obilježavanja Mjeseca židovske kulture.

Na početku sve prisutne pozdravio je pročelnik Ureda gradonačelnika grada Belišća Domagoj Varžić.

Program je započeo predavanjem predsjednika Židovske općine Osijek Damira Lajoša o židovstvu nakon kojeg su uslijedila predavanja Dragana Mileca i Milana Salajića, poznavatelja i ljubitelja lokalne povijesti koji su govorili o Židovima Belišća, osobito se osvrćući na tri generacije židovske obitelji Gutmann-utemeljitelje industrije i Belišća.  

Nakon ovih dvaju zanimljivih predavanja, otvorena je izložba akademskog slikara Tonija Franovića koji je izložio izbor slika iz serije radova ulji na platnu velikih dimenzija koji su nastali tijekom 2023. godine, a motiv i inspiraciju za izložena djela pronašao je u dravskom krajoliku, Belišću i njegovoj industrijskoj arhitekturi. O autoru i postavljenoj izložbi govorila je kustosica Draženka Jalšić Ernečić, a riječi pozdrava i zahvale uputio je sam autor Toni Franović.

U glazbenom dijelu programa nastupio je Trio NEO. Violinistica Marija Bašić i klarinetistica Emma Štern u klavirskoj pratnji Darija Sabola izvele su kraći klasični koncertni program nakon kojeg je uslijedio nastup plesne skupine Haverim Shell Israel pod vodstvom Nives Beissmann. Članice plesne skupine predstavile su se s četiri izraelska plesa.

U program posvećen Židovima Belišća uključili su se i učenici Područne škole Vinogradci Osnovne škole Ivana Kukuljevića Belišća pod vodstvom učiteljice Melite Vujičić, a u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Belišće.  Učenici su oslikavali motiv hamse ili Fatimine ruke, a njihovi su radovi izloženi u predvorju Palače Gutmann.

Programu su, uz pročelnike Domagoja Varžića i Antoniju Andrašek Barić, prisustvovali i inicijatori ovog susreta Vladimir Šalomon, Darko Fišer i Branko Vukobratović, predsjednik Židovske općine Osijek Damir Lajoš, bivši predsjednik i tajnik Židovske općine Osijek Željko Beissmann i Drago Kohn sa suradnicima.

Foto: Tin Lacković

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content