Novosti|

U utorak, 1. listopada 2019. godine obilježavao se Međunarodni dan starijih osoba. Tim povodom, već tradicionalno, Matica umirovljenika grada Belišća organizirala je prigodan program, a uz potporu Grada Belišća.

Na početku programa, sve prisutne pozdravila je predsjednica Matice umirovljenika grada Belišća Marija Ilić i čestitala im njihov dan te zahvalila Gradu Belišću i gradonačelniku na pomoći u organizaciji ovog događaja. U ime Grada Belišća prisutne je pozdravio zamjenik gradonačelnika Domagoj Varžić čestitajući im današnji dan i zaželjevši sve najbolje.

Nakon večere, program je nastavljen plesom i druženjem.

Međunarodni dan starijih osoba obilježava se u cijelom svijetu, kako bi se naglasila važnost osiguravanja životne sredine koja se treba prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika treće dobi. Svjetska skupština UN-a o starenju, koja je održana 1982. u Beču, preporučila je da se jedan dan u godini posveti starijim osobama i njihovim problemima, te je proglasila 1. listopad Međunarodnim danom starijih osoba. Njegovim se obilježavanjem naglašava potreba da se starijim osobama smanji osjećaj da su marginalizirane, izolirane i zaboravljene, te da se potakne donošenje mjera protiv njihova zapostavljanja, siromaštva i zanemarivanja. Ovaj dan je prigoda da se i glasnije progovori o pravima ljudi, koji čine sve veći postotak stanovništva, a čiji su socijalni položaj i životne prilike, često vrlo teški, a u nekim slučajevima ispod dostojanstva čovjeka.

Fotografije: Tin Lacković

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content