Novosti|

Obilježavanje Dana hrvatskih branitelja grada Belišća počelo je u srijedu (29. svibnja 2019.godine) uz glazbeno – scenski program pod nazivom „Bitka za Vukovar – kako smo branili grad i Hrvatsku“, koji je održan u Centru za kulturu Sigmund Romberg. Kroz uprizorenje „Bitke za Vukovar“, vukovarski branitelji Damir Plavšić i Damir Markuš pričaju priču o gradu Vukovaru prije rata, o obrani grada Vukovara i o Vukovaru kakav je danas.

Tijekom projekcije okupljeni učenici, belišćanski branitelji i svi drugi zainteresirani, saznali su kako su bez oružja došli u grad Vukovar, kako su ratovali i kako je izgledao jedan ratni dan na najkrvavijoj liniji obrane Vukovara – Sajmištu, kako su uništili prvi tenk u gradu Vukovaru, kako su izgledale borbe na Priljevu i u Borovu naselju te kako su preživjeli zatočeništvo u srpskim logorima. Do kraja glazbeno scenskog – programa „Bitka za Vukovar“, u kojem su sudjelovala djeca i odrasli članovi KUD-a Šokadija Bocanjevci, ali i pripadnici 107. brigade, neki od posjetitelja su se prisjetili, a neki naučili kako je samo 1.803 hrvatska branitelja uspjelo punih 88 dana braniti Vukovar kojeg je napadala neprijateljska sila od 60 do 80 tisuća vojnika sa svom tehnikom i naoružanjem. Pri kraju programa, sve okupljene, a posebno svoje suborce, pozdravio je gradonačelnik Belišća Dinko Burić, istaknuvši zadovoljstvo što je među publikom bilo i toliko djece zbog koje je, kako je rekao, svaka žrtva u Domovinskom ratu, sve ono učinjenu za slobodu Hrvatske, imalo smisla. Uprizorenje “Bitke za Vukovar“ do sada je izvedeno u 180 gradova u Hrvatskoj i svijetu, pogledalo ga je više od 88.000 gledatelja, a u njemu je nastupalo više od 8.000 izvođača. „Bitka za Vukovar“ je u Belišću završila pjesmom „Lijepa li si“, koju su zajedno pjevali sudionici uprizorenja, ali i svi u publici.

U četvrtak, 30. svibnja, na sam Dan hrvatskih branitelja grada Belišća, program je započeo postrojavanjem sudionika i fotografiranjem ispred zgrade Gradske uprave grada Belišća, odakle je povorka u pratnji Puhačkog orkestra DVD-a Valpovo krenula prema belišćanskom groblju, gdje je kod spomen križa u 10 sati počeo svečani protokol. Vijence su položili predstavnici grada Belišća, predvođeni zamjenicima gradonačelnika Ljerkom Vučković i Domagojem Varžićem, Antun Blažević, predsjednik Savjeta za branitelje i stradalnike Domovinskog rata Osječko – baranjske županije i Vlado Krznarić, načelnik Policijske postaje Belišće, dok su svijeće upalili predstavnici Grada Valpova na čelu s gradonačelnikom Matkom Šutalom, predstavnici braniteljskih udruga i udruga proisteklih iz Domovinskog rata,  predstavnici MORH-a, MUP-a i drugih civilnih službi te okupljeni građani. Molitvu za poginule branitelje predvodio je fra Dario Mican, župni vikar i duhovnik belišćanskih branitelja, koji je potom u Župnoj crkvi svetog Josipa Radnika predvodio i misu zadušnicu.

Dan hrvatskih branitelja grada Belišća obilježava se od 2016. godine, a kao i prijašnjih godina, druženje branitelja, njihovih obitelji i građana nastavljeno je na gradskom bazenu uz zajednički ručak za koji se pobrinula Udruga Kotličari i prigodni program, na početku kojega su se prigodnim riječima okupljenima obratili zamjenik gradonačelnika Belišća Domagoj Varžić i predsjednik Savjeta za branitelje i stradalnike Domovinskog rata Osječko – baranjske županije Antun Blažević. Najmlađe sugrađane, polaznike Dječjeg vrtića Maslačak i učenike belišćanske osnovne škole i ovoga je puta najviše zanimala prezentacija znanja i vještina te opreme i naoružanja vojske i policije, a svoj su rad predstavili i članovi Vatrogasne zajednice grada Belišća, Radio kluba Belišće te Gradskog društva Crvenog križa Valpovo.

Tekst: Monika Đogaš
Foto: Efekt media/Tin Lacković/Zaim Saljiji

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content