Novosti|

Povodom međunarodnog i nacionalnog Dana civilne zaštite, danas je u prijepodnevnim satima održana smotra postrojbe Civilne zaštite grada Belišća opće namjene i ostalih sudionika sustava Civilne zaštite. Smotra je održana ispred zgrade Gradske uprave, nakon što je u Velikoj vijećnici održana sjednica članova belišćanskog Stožera, na kojoj je analizirano sve učinjeno u proteklom razdoblju.

-Od prve pojave koronavirusa u Hrvatskoj, održano je 15 sjednica Stožera civilne zaštite grada Belišća, na kojima su donesene odgovarajuće mjere i preporuke za naše građane. Nadamo se da korona polako jenjava, ali se sada u Ukrajini, u našem susjedstvu, događa rat i ponovno Civilna zaštita i ostale žurne službe provode aktivnosti, prije svega zbrinjavanje izbjeglica koje su počele pristizati u našu domovinu, uoči postrojavanja postrojbe rekao je načelnik Stožera civilne zaštite grada Belišća Domagoj Varžić, podsjećajući kako je u Osijeku jedan od centara za prihvat izbjeglica.

-Ovih dana smo i mi bili u bili u obvezi odrediti lokacije za eventualni dolazak izbjeglica na naše područje, a Grad Belišće će učiniti sve što je u njegovoj moći te ukoliko bude bilo potrebno zbrinuti izbjeglice iz Ukrajine, rekao je belišćanski načelnik Stožera Domagoj Varžić, dodajući kako se smještajni kapaciteti prije svega odnose na nastavno sportske dvorane.

Gradsko društvo Crvenog križa Valpovo jedna je od značajnih sastavnica belišćanskog Stožera civilne zaštite, koja je bila vrlo aktivna se u prethodnom razdoblju, posebno u pandemiji koronavirusa te prošlogodišnjem potresu na Banovini. Sada je tu ukrajinskoj kriza, a ravnateljica valpovačkog Crvenog križa Sanja Habuda je u izjavi za medije rekla kako su na području Osječko-baranjsko županije za sada smještene dvije ukrajinske obitelji. Ujedno je pozvala sve koji bi mogli primiti majke, djecu i starije osobe koje dolaze iz Ukrajine, da se jave Gradskom društvu Crvenog križa Valpovo na info@crvenikrizvalpovo.hr ili  na broj 651 479 ili direktno Ravnateljstvu civilne zaštite na e-mail adresu rcz.zbrinjavanje@mup.hr.

-Pozivam i sve koji znaju ukrajinski jezik da se jave kao prevoditelji, bilo nama u Valpovu ili na mail Crvenog križa ukrajinska-kriza@hck.hr. Za sada nema potrebe za materijalnom pomoći, što ne znači da ista neće trebati u narednom razdoblju. Ipak, sve one koji donesu humanitarnu pomoć kod nas u Valpovo nećemo odbiti. Vjerujem da će na naše područje doći dosta obitelji kojima će pomoć biti itekako potrebna, smatra ravnateljica GDCK-a Valpovo Sanja Habuda.

Podsjetila je i na apel Hrvatskog Crvenog križa za prikupljanje novčanih sredstava, jer humanitarni koridor još uvijek nije uspostavljen – dakle pomoć se ne može dostaviti na siguran način i podijeliti obiteljima u Ukrajini.

Nakon izjava za medije, uslijedilo je postrojavanje postrojbe Stožera civilne zaštite opće namjene grada Belišća i ostalih žurnih službi, a prijavak načelniku belišćanskog Stožera Domagoju Varžiću podnio je zapovjednik Vatrogasne zajednice grada Belišća Dubravko Čovčić.

Inače, Generalna skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 1. ožujka Međunarodnim danom civilne zaštite, kao sjećanje na dan kada je 1972. godine počela s radom Međunarodna organizacija za civilnu zaštitu sa sjedištem u Ženevi. Primarni joj je cilj podizanje svijesti javnosti o opasnostima od velikih nesreća i katastrofa, ali i isticanja uloge civilne zaštite u prevenciji, odgovoru na krize te saniranju posljedica. Republika Hrvatska taj dan obilježava od 1992. godine, temeljem Odluke Vlade o proglašenju  Dana civilne zaštite u Republici Hrvatskoj.

Tekst: Monika Đogaš, Gradski radio Belišće
Foto: Tin Lacković

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content