Novosti|

konferencija (2)Jučer, 25. kolovoza 2014. u Harkanyu je održana završna konferencija projekta „Biciklom kroz kulture od Harkanya do Belišća“. Na konferenciji su sudjelovali predstavnici partnera u projektu: gradonačelnik grada Harkanya Sandor Imri sa suradnicima, a u ime grada Belišća zamjenica gradonačelnika grada Belišća Ljerka Vučković sa suradnicima.

“Biciklom kroz kulture od Harkanya do Belišća” je naziv projekta iz EU programa IPA prekogranične suradnje IPA Mađarska – Hrvatska. Projekt je trajao proteklih 18 mjeseci od 1.1.2013. do 31.8..2014., a cilj mu je bio pridonijeti razvoju turizma i lokalne zajednice u Belišću i Harkanyu.

Ukupna vrijednost projekta je 679.091,66 eura, od čega je EU financirala 577.227,90 eura. Vrijednost za grad Belišće iznosi 203.918,27 eura od kojih je grad Belišće sufinancirao 15 % vlastitim sredstvima.

Rezultati projekta: izgrađena biciklistička staza dužine 1 kilometar kroz ulicu Borik i ulicu Matije Gupca u Belišću, a kroz realokaciju sredstava u ulici Borik izvršena je i obnova kolnika te je postavljena sjenica koja je u funkciji odmorišta za bicikliste. Postavljen je i mali vidikovac u obliku lovačke čeke na samoj obali Drave koji služi kao idelan predah za bicikliste i turiste. Nabavljeno je 15 bicikala koji će se besplatno iznajmljivati građanima Belišća i turistima.

U okviru projekta definirane su tri tematske biciklističke rute: sakralna, vinska i arheološka, koje su označene na tematskoj biciklističkoj karti pomoću GPS aplikacije. Rute i popratne informacija predstavljaju atrakcije po temama.
Radi smanjivanja jezične barijere organizirani su i tečajevi mađarskog jezika , a šest organiziranih i ostvarenih tematskih manifestacija u veliko su doprinjeli rušenju kulturnih granica i poboljšanju suradnje dvaju naselja.

Izgrađena biciklistička staza prva je od tri faze u izgradnji biciklističke rute od Belišća do Gata dužine 7 kilometara.

Suradnja Belišća i Harkanya se do sada temeljila na kulturno-turističkoj razini, rezultat takve suradnje nove su biciklističke staze u oba grada, ali i neki drugi objekti. Idući korak je partnerstvo na novim projektima u okviru Programa teritorijalne suradnje 2014.-2020. koji je još u fazi programiranja i prvi se natječaji očekuju iduće godine. Najavljeni prioriteti su gospodarski razvoj i razvoj poduzetništva, zaštita okoliša i eko-turizam, obrazovanje i socijalna politika.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Close Search Window
Skip to content