Novosti|

 Gradonačelnik Zvonko Borić sudjelovao je u petak, 9. studenoga 2012. na 10. hrvatskim večerima u Harkanju. Evo kako je manifestaciju popratio ondašnji tisak. Prije deset godina Hrvatska samouprava grada Harkanja počela je okupljati Hrvate grada i šire okolice na jednoj od svojih najvećih godišnjih priredaba koju su nazvali Hrvatska večer. Kako nam kaže predsjednica harkanjske Hrvatske samouprave Žuža Gregeš, 9. studenoga slavili su 10. obljetnicu Hrvatske večeri u Harkanju. Nakon mise na hrvatskom jeziku u gradskoj Rimokatoličkoj crkvi, koju je vodio tamošnji župnik Ladislav Ronta (harkanjski Hrvati mjesečno imaju misu na hrvatskom jeziku koju predvodi spomenuti župnik), slijedio je Folklorni program u domu kulture, u sklopu kojeg su nastupili: Vokalna skupina Tić iz Triblja pokraj Novoga Vinodolskog; Hrvatska plesna grupa iz Birjana; KUD Crkvari iz Orahovice; KUD Drava iz Lukovišća; KUD Ladislava Matušeka iz Kukinja; Mješoviti pjevački zbor iz Harkanja. Nakon programa slijedila je zabava s Orkestrom Podravka.

Jubilarnu Hrvatsku večer svojom nazočnošću počastili su najviši dužnosnici političke scene Hrvata u Mađarskoj, predsjednik HDS-a Mišo Hepp i voditelj Ureda HDS-a Jozo Solga, predsjednik najjače krovne civilne udruge Saveza Hrvata u Mađarskoj Joso Ostrogonac, generalna konzulica Ljiljana Pancirov. Večeri je nazočio harkanjski gradonačelnik Sándor Imri sa suradnicima, gradonačelnik grada Belišća Zvonko Borić, mjesni župnik dekan Ladislav Ronta u društvu župnika iz Donjega Miholjca Josipa Antolovića.

U harkanjskom domu kulture okupilo se mnoštvo ljudi, i Hrvata iz Harkanja i njihovih prijatelja, članovi pozvanih KUD-ova, a i Hrvati iz okolnih naselja koji su se došli zabavljati na balu uz Podravkinu svirku.

Obraćajući se nazočnima, načelnici grada Harkanja i Belišća naglasili su ulogu tamošnje Hrvatske samouprave pri uspostavljanju veze između dvaju gradova koja je krunu suradnje doživjela u skoroj provedbi IPA projekta teškog 600 tisuća eura. Radi se o izgradnji biciklističke staze koja će povezivati dva grada. Generalna konzulica Ljiljana Pancirov pohvalila je harkanjske Hrvate na njihovoj aktivnosti u zbroju hrvatskih događanja. Neumorni zastupnici Hrvatske samouprave i članovi Mješovitoga zbora harkanjskih Hrvata djeluju kao jedna velika obitelj, kada se radi o hrvatskim ciljevima, na okupu su kao pčele radilice. Potvrdila je rečeno i jubilarna večer, a i nastup domaćina, članova Mješovitoga pjevačkog zbora harkanjskih Hrvata s najmlađim „članovima“ na pozornici obučenim u narodnu nošnju. U njih su zadivljeno gledale bake i djedovi, mame i tate te mnogobrojna publika. Kako reče dopredsjednica harkanjske Hrvatske samouprave Đurđa Geošić Radasnai, koja je pozdravila nazočne zajedno s predsjednicom harkanjske Hrvatske samouprave Žužom Gregeš, prije deset godina govorili su mnogi kako će se brzo umoriti i bili su skeptični i glede redovitih mjesečnih misa na hrvatskom jeziku i okupljanja Hrvata. Protekle su godine opravdale sav uloženi trud i rad te se nada kako će tako biti i u nastupajućem razdoblju. Njeguju se izvrsne veze s prijateljskim gradovima Orahovicom i Novim Vinodolskim, sa Selcem. U harkanjskoj školi osamdesetak učenika pohađa nastavu hrvatskoga jezika i književnosti, postoji dvadesetogodišnja suradnja sa školom u Orahovici i s Karlovačkim dječjim odmaralištem u Selcu, gdje se već više od jednoga desetljeća organizira za te iste učenike tjedan hrvatskoga jezika i kulture, redovite su razmjene nastavničkih zborova iz Harkanja i Orahovice, u harkanjskom vrtiću su i povremena zanimanja, ples i pjesme na hrvatskom jeziku… Tu su i tečajevi hrvatskoga jezika u gradu koje za zainteresirane rado priprema Hrvatska samouprava, a i niz drugih događanja…

Domaćini i slavljenici lijepom gestom, zahvalnicom, zahvali su svima onima koji su ih sokolili na njihovu putu u proteklih deset godina. Bilo je ovo još jedno u nizu lijepih druženja Hrvata u Harkanju i njihovih prijatelja.

Branka Pavić Blažetin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Close Search Window
Skip to content