Novosti|

Gradska knjižnica i čitaonica Belišće je, 21. travnja u poslijepodnevnim i večernjim satima, u svom novom prostoru, u Palači Gutmann, organizirala ovogodišnju Noć knjige . Iza nas je dvanaesta Noć knjige koju se organizira u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) i Dana hrvatske knjige (22. travnja) kako bi se zajedničkim snagama skrenula pozornost na knjigu i čitanje, njihovu vrijednost i značenje za pojedinca i svijet. 

U belišćanskoj knjižnici održana je tako radionica za djecu osnovnoškolske dobi Umjetna inteligencija i prepoznavanje lica u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture Valpovo Belišće, a radionicu su vodili Marijan Antolović i Dragan Francuz, članovi Zajednice tehničke kulture. Radionica je bila izuzetno zanimljiva, a djeca su naučila neke nove pojmove iz astrofizike i općenito o umjetnoj inteligenciji i robotici.

Nakon dječje radionice, svi zainteresirani mogli su posjetiti knjižnicu i potražiti knjige na teme umjetne inteligencije, znanstvene fantastike, robotike i slično te podići novo štivo za čitanje. Te knjige bit će dostupne u vitrinama u knjižnici i tijekom mjeseca svibnja.

Kako je prošle godine bilo i dalje puno čitanja, dokazuje činjenica da se u Knjižnici Belišće proglašava najčitatelj za 2022. godinu. U 18 sati nagrađena je obitelj Kapetanović, čiji svi članovi čitaju te tako ruše stereotipe da djecu ne zanimaju knjige i daju živi primjer kako roditelj može i treba dovoditi svoje dijete u knjižnicu i pružiti mu mogućnost odabira čitanja, učenja, a tako i znanja.

I na samom završetku večeri posjetiteljima je pružena prava umjetnička poslasticu u vidu likovnog izražavanja belišćanske udruge Bel-Art. Naime, izložba Sanjaju li roboti električne knjige osmišljena je kako bi se uveličala Noć knjige na temu umjetne inteligencije, ali i povodom obilježavanja 150-e godišnjice rođenja poznatih hrvatskih književnika kao što su Marija Jurić Zagorka i 100 godina od rođenja Miroslava Krleže. Tekst o samoj izložbi pročitala je mlada priznata osječka glumica Matea Marušić, a svima se obratio i predsjednik likovne udruge Ivan Vajda.

Članovi Bel-Arta svojim su se umjetničkim izričajem nadasve maštovito uklopili u temu noći knjige te svojim slikama obogatili hol Paleja u Belišću.

Gradska knjižnica i čitaonica Belišće

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content