Novosti|

Zajednica tehničke kulture Valpovo-Belišće i Fotoklub Valpovo već četrnaest godina sudjeluju na prestižnoj manifestaciji dječjeg kreativnog stvaralaštva na području fotografije, pa su tako i ove, na 46. međunarodnoj izložbi dječje likovne umjetnosti Lidice 2018. u Republici Češkoj. Kao i svake godine, u natjecanje su uključili djecu iz OŠ M.P. Katančić iz Valpova i OŠ Ivan Kukuljević iz Belišća. Zajedno s polaznicima fotoradionice u CTK, mladi fotografi  fotografirali su na zadanu temu VODA, koju je odredio UNESCO.

Pravo na sudjelovanje imaju djeca i učenici od 4 do 16 godina, a po dvije fotografije 16 natjecatelja poslane su krajem siječnja u Lidice.

Na 46. međunarodnoj izložbi u Lidicama sudjelovali su mladi iz 79 zemalja svijeta, s ukupno 29 967 radova. Fotografi su poslali 1 498 fotografija. Povjerenstvo u Lidicama nagradilo je 21 autora iz Hrvatske, a od toga jedno priznanje dolazi u Fotoklub Valpovo Nei Pohižek (mentor Dragan Francuz) iz OŠ M.P. Katančić iz Valpova.

Nastavak je ovo vrijednih međunarodnih priznanja koje mladi autori dobivaju od 2003. godine. Do sada je u ZTK Valpovo-Belišće i Fotoklub Valpovo stiglo 28 diploma za pojedinačne radove i 4 „Ruža Lidica“ (ZTK Valpovo-Belišće, CTK Valpovo-Belišće, Danijel Jovinac i Petar Čvagić).

 

Još jedna lijepa vijest stigla je iz Zajednice tehničke kulture. Odlukom skupštine Hrvatskog fotosaveza, Godišnja nagrada Hrvatskog fotosaveza za udruge za 2017. godinu dodjeljuje se Fotoklubu Valpovo za izuzetne rezultate postignute u razvoju i promicanju fotografske djelatnosti i fotografskom stvaralaštvu.

Ovo vrijedno priznanje uručila je predsjednica HFS tajniku Fotokluba Valpovo u subotu, 12. svibnja 2018. godine, u Zagrebu u prostorima Hrvatske zajednice tehničke kulture.

Treba naglasiti da se ovo vrijedno priznanje dodjeljuje članicama koje u toku kalendarske godine aktivno sudjeluju u provođenju projekata Hrvatskog fotosaveza, rade s djecom i mladima te punoljetnim članovima kluba na educiranju i promicanju fotografske djelatnosti.

Ovu prestižnu nagradu zavrijedili su svi članovi Fotokluba Valpovo koji su samozatajno radili na osobnom fotografskom usavršavanju, ali su i svoje znanje prenosili na najmlađe.

 

 

Tekst i fotografije: Dragan Francuz, ZTK Valpovo-Belišće

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content