Novosti|

U utorak, 14. studenoga 2017. godine, održana je selekcija fotografija koje su stigle na raspisani natječaj Fotokluba Valpovo na temu “Ulična fotografija”.

Na natječaju su mogli sudjelovati svi građani (djeca, mladi, odrasli) koji su članovi ili se učlane u Fotoklub Valpovo do kraja natječaja.
Na natječaj se javilo 19 autora (dva nova člana FKV) s 288 fotografija.
Selektori Blanka i Zvonimir Hajnc izabrali su 25 fotografija koje će biti printane u formatu 72×50 cm na forexu.
Izložba će biti postavljena u GKIČ Valpovo, a otvorenje je 7. prosinca 2017. u 18. sati.
Projekcija svih prispjelih fotografija je u srijedu 15. studenoga u 18 sati na sastanku članova FKV.

Podsjetimo, ulična fotografije je fotografija snimljena na ulici, odnosno fotografija snimljena na nekom javnom mjestu ulica, park, dućan, javni skupovi.

Ovu vrstu fotografije je “otkrio” Henri Cartier Bresson, kojeg slobodno možemo zvati ocem ulične fotografije, a time ujedno i reportažne fotografije, dokumentarističke fotografije odnosno novinske fotografije kako je još možemo zvati.

Dosta je često ulična fotografija, a među fotografima, ‘ograničena’ na područje grada, ali svakako snimanje takve fotografije na selu ili nekom javnom mjestu van grada, bilo to jezerce, šumica, šetnica također su velikim dijelom glavne tematike ulične fotografije.

Glavna karakteristika ulične fotografije je hvatanje trenutka, situacije koju su neponovljive, iskrenost, nenamještanje kadra. Kako se radi o ulici, o javnom mjestu, skoro je nemoguće pa da se određena situacija ponovi, stoga je glavni cilj uličnog fotografa znati biti na pravom mjestu u pravo vrijeme.

Ulična fotografija je dosta slična dokumentarističkoj fotografiji koja pak je većim dijelom vezana uz novinsku fotografiju. Današnji fotoreporteri vrlo često znaju snimati ulične situacije, protok vremena na ulici te istu okarakterizirati kao novinsku fotografiju. To djelomično i je točno, međutim da budemo iskreni i čisti samo sa sobom – to je ulična fotografije i nije nikako određena foto ‘reporterstvom’, ulična fotografija je ipak vrsta umjetnosti.

Tekst: Dragan Francuz

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content