Novosti|

Modelarska liga je ekipno natjecanje učenika u području modelarstva/maketarstva. Natjecanje je pokrenuto s ciljem poticanja učenika za izvannastavno stjecanje i razvoj tehničkih znanja i vještina, motorike, kreativnosti, inovativnosti, timskog rada, izbor srednjih strukovnih i tehničkih škola i zanimanja te razvoj poduzetništva. Sudionici Lige su učenici osnovnih škola, udruga ili posebnih odjela osnovnih škola od petog do osmog razreda i njihov mentor. Ekipa se sastoji od dva učenika koje na natjecanje dovodi jedan mentor.

Na natjecanju koje organizira ZTK Valpovo-Belišće natjecat će se učenici iz CTK Valpovo-Belišće, OŠ Valpovo, OŠ Belišće, OŠ Vališkovci, udruge “Zvono”, udruge “MI” i SOS Dječjeg sela Ladimirevci. Prednatjecanja su započela 11. veljače 2020. u OŠ Veliškovci, a poslije toga po rasporedu po školama, te tako sve do “Uskrsa u tehnici”. Planirano je da u Modelarskoj ligi 2020. sudjeluju svi učenici od 5. do 8. razreda. Učenike za ovo natjecanje pripremaju nastavnici tehničke kulture.

Nakon razrednih natjecanja održaćemo natjecanje na nivo škole, kako bi dovili ekipe koje će sudjelovati na županijskom nivou.

Svi zainteresirani učenici mogu se još uvijek javiti nastavnicima tehničke kulture ili u Dom tehnike Valpovo. Zadnja kvalifikacijska natjecanja biti će u radionicama u sklopu “Uskrsa u tehnici” . Troškovi natjecanja su za natjecatelje besplatni.

Ekipa izrađuje (ne i mentor) jednak projektni zadatak tijekom 2 školska sata, dijeleći poslove prema sposobnostima i sklonostima. Zadatke za provedbu natjecanja, u pravilu, priprema organizator. Pri izradi modela/makete koristite se slijedeći materijali: šperploča, balza, pluto, furnir, stiropor, pleksiglas, PVC materijali, žica, konac…

Učenici posebnih odjela rješavaju zadatak primjeren svojim mogućnostima, a mogu rješavati isti zadatak kao i ostali natjecatelji ili jednostavniji zadatak, u dogovoru sa svojim mentorom.

Na fotografijama možete vidjeti natjecanje u OŠ Veliškovci (5. i 6. razred) i u OŠ Belišće (5c razred). Ukupno je sudjelovalo 22 ekipe (44 učenika).

Više: https://www.facebook.com/CTKVB/

Foto: Ivana Francuz

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content