Novosti|

U sklopu projekta udruge HVIDR-a Belišće o promicanju vrijednosti Domovinskog rata koji sufinancira Ministarstvo hrvatskih branitelja, a u sklopu obilježavanja 26. obljetnice od pada Grada heroja, mladi vatrogasci s područja Vatrogasne zajednice grada Belišća u subotu, 25. studenog 2017. godine, u suradnji sa Udrugom HVIDR-a Belišće, bili su u posjetu Gradu Vukovaru.

Preko 70 članova vatrogasne mladeži, njihovi voditelji kao i članovi vatrogasnih društva iz Belišća, Bocanjevaca, Bistrinaca, Veliškovaca, Gata i Bocanjevaca imali su priliku upoznati se s vukovarskom tragedijom ali i s hrabrošću i žrtvom hrvatskih branitelja i brojnih  građana koji su u vrijeme Domovinskog rata proveli teške trenutke u Vukovaru.

Prvi dolazak bio je u Bolnici Grada Vukovara gdje su vatrogasci uz pratnju stručnog vodiča imali priliku upoznati se s uvjetima u kojima su za vrijeme ratnih stradanja u Vukovaru radili medicinski djelatnici, a što je na mnoge prisutne ostavilo duboke dojmove. Nakon obilaska bolnice, posjetili su Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar gdje su na veliku čast i ponos imali priliku obići centar s bojnikom Hrvatske vojske koji je do posljednjih dana sudjelovao u povijesnoj bitci za Vukovar, a gdje je uz izloženu vojnu opremu iznio i dio svojih sjećanja iz doba Domovinskog rata. Tom prilikom upoznao je sve prisutne o najvećoj bitci za Vukovar kao najvećoj bitci Domovinskog rata koja je okrenula smjer vojnih, a kasnije i političkih zbivanja u korist Republike Hrvatske. Po odlasku iz Memorijalnog centra uputili su se prema Spomen-domu  i masovnoj grobnici Ovčara gdje su kod spomen-obilježaja u tišini i molitvi zapalili svijeće za sve nedužno stradale.

Po povratku sa Ovčare posjetili su i Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata gdje su se uz pomoć stručnog vodiča upoznali s njegovim iznimnim značajem. Tom prigodom posjetili su i središnji križ na ušću Vuke u Dunav u središtu grada Vukovara gdje su odali počast svim poginulim braniteljima za slobodu Hrvatske. Na kraju posjeta pri izlasku iz Vukovara na trpinjskoj cesti zaustavili su se kod Spomen-doma hrvatskih branitelja u Borovu naselju koje je sagrađeno na mjestu nekadašnje pošte, a u kojoj je 1991. godine bilo zapovjedništvo tog dijela grada i kojoj je zapovijedao junak grada Vukovara Blago Zadro, čija je bista podignuta ispred ulaza u Spomen-dom. Povratak u Belišće uslijedio je u kasnim poslijepodnevnim satima s kojeg su se svi sudionici ovog posjeta vratili sa nezaboravnim dojmovima, a ovim putem velika zahvala i udruzi HVIDR-a iz Belišća na trudu i angažmanu u organizaciji posjeta, sa željom za nastavkom zajedničke suradnje.

Tekst i foto: VZG Belišće

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content