Novosti|

U srijedu, 22. lipnja, u Belišće su stigli sudionici tradicionalne Utrke mira (Peace Run), najveće mirovne štafetne utrke na svijetu.

Utrka mira kao najveća štafetna utrka na svijetu ima za cilj promicanje međunarodnog prijateljstva i razumijevanja. U proteklih 30 godina utrka je obišla više od 150 zemalja svijeta, a trkači nose upaljenu baklju čiji plamen simbolizira ljudsku težnju za životom u harmoniji te ju predaju iz ruke u ruku stanovnicima tisuća mjesnih zajednica kroz koje prolaze.

Ove godine baklja mira dolazi iz Mađarske, a ultramaratonci koji trče hrvatsku etapu po prvi su put u sklopu utrke prošli kroz Belišće gdje su im se pridružili i sportaši belišćanskih klubova.

Prigodni doček s programom upriličen je na Sportskom trgu, a sudionike utrke u ime Grada Belišća pozdravio je predsjednik Gradskog vijeća grada Belišća Domagoj Varžić te okupljeni sportaši i građani.

Hrvatski gradovi kroz koje prolazi Utrka mira su Beli Manastir, Belišće, Valpovo, Našice, Đakovo, Vinkovci, Osijek, Aljmaš, Erdut, Dalj, Borovo, Vukovar i Ilok.

Utrku mira utemeljio je Sri Chinmoy 1987. godine, a u Hrvatskoj se održava od 1989. godine.

Prva baklja iz europskog dijela utrke krenula je upravo iz naše zemlje, 1989. godine iz Zagreba. Kroz sve ove godine podržali su ju brojni istaknuti pojedinci i sportaši: kardinal Franjo Kuharić, Matija Ljubek, Andro Knego, Stojko Vranković, Antun Vrdoljak, Željko Mavrović, Veljko Rogošić i mnogi drugi.

Poruka Utrke mira je vrlo jednostavna: ”Ako možemo trčati zajedno u miru i skladu, tada možemo zajedno živjeti u miru i prijateljstvu! Svatko od nas može promijeniti svijet – dajući živući primjer drugima i čineći simbolično prvi korak! U tom duhu možemo trčati s bakljom, prenijeti je par kilometara ili je samo primiti i dati dalje – svaki korak se računa.”

Foto: Tin Lacković, Zaim Saljiji

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content