Novosti|

Dana 10. lipnja 2022. godine na području 6 hrvatskih županija održan je terenski dio velike međuresorne vježbe SIGURNOST 22 u kojoj su sudjelovali i članovi DVD-a Belišće.

Vježba je održana kao dio pripreme za predstojeću turističku sezonu i to istovremeno u Karlovačkoj, Osječko-baranjskoj, Primorsko-goranskoj, Varaždinskoj i Zagrebačkoj županiji.

Cilj vježbe bio je uvježbavanje i provjera rada vatrogasnih postrojbi Republike Hrvatske, ali i ostalih snaga sustava domovinske sigurnosti u odgovoru na različite vrste ugroza.

Ove je godine fokus stavljen na kontinentalne županije, a u Osječko-baranjskoj županiji prikazani su načini saniranja posljedica velikog nevremena i poplave. Svi podaci su se slijevali u Operativno vatrogasno zapovjedništvo odakle su koordinirane akcije sa snagama na terenu.

Tema vježbe za Osječko-baranjsku županiju

Tema vježbe za Osječko-baranjsku županiju bila je provedba aktivnosti vatrogasnih postrojbi koje će se provoditi pri pojavi različitih ugroza kao što su poplava, tehnološka ugroza, ugroza od požara i eksplozije i posljedičnih ugroza na širem području općine Drenje, općine Levanjska Varoš i općine Satnica Đakovačka. Specifični uvjeti koji definiraju vježbu su određeni smještajem u šumovitom i brežuljkastom dijelu županije te opasnostima kod ugroza osoba na ovakvom području.

Osnovni ciljevi vježbe za Osječko-baranjsku županiju

Osnovni ciljevi vježbe za Osječko-baranjsku županiju bili su provjera osposobljenosti i djelovanja pripadnika vatrogasnih postrojbi (iz više županija) provjera aktiviranja i njihova međusobna koordinacija, provjera funkcionalnosti novoizrađenih standardnih operativnih postupaka i provjera novouvedenih sredstava komunikacije i testiranje novih tehnologija i provjera prijenosa slike.

Scenarij vježbe “Sigurnost 22.“ u Osječko-baranjskoj županiji

Uragansko nevrijeme poharalo je dio naseljenog i dio nenaseljenog područja te je uslijed velike količine padalina u kratkom vremenu oštećena brana i vrata na ispustu vode iz jezera. Voda jezera izlijeva se nekontrolirano i prijeti potapanjem naselja Borovik. Zbog jakog vjetra srušena su stabla na prometnice, onemogućen je pristup brani. Vatrogasci uklanjaju stabla motornim lančanim pilama i raščišćavaju prometnice. Oštećena je brana i vrata na ispustu vode iz jezera. Voda jezera izlijeva se nekontrolirano i prijeti potapanjem naselja Borovik, postavljaju se boks barijere za obranu od poplava pune se vodom pomoću motornih pumpi za vodu. Vrši se crpljenje vode iz ugroženog dijela. Uočeno više osoba kako plutaju na jezeru držeći se za prevrnuto plovilo. Vrši se spašavanje osoba iz vode i transport do kopna spašavanje i transport izvršili ronioci JVP Osijek i DPA Mursa. Od spašenih osoba saznaje se da se na lokaciji nalazi i potopljeno vozilo koje je palo u jezero zbog orkanskog vjetara i srušenih stabala.
Na površini jezera pojavila se masna mrlja i širi se uz obalu jezera, vatrogasci postavljajuplutajuće brane i zaustavljaju širenje. Sudjeluje tim za radio-komunikacije sa opremom ivozilima. Koordinira rad postrojbi na terenu uporabom komunikacijskog sustava VZOBŽ i vlastitih dronova (određivanje zapovjedne skupine za IVOC, internetska veza (zapovjedno vozilo) / redundancija za nesmetani rad zapovjedništva i streema za DVOC193, dronovi glavni/pomoćni, komunikacija sa DVOC-om, rezervni sustav napajanja za potrebe vježbe.

Snage koje su sudjelovale

Uz DVD Belišće, u vježbi su sudjelovali: JVP Osijek, JVP Našice, JVP Beli Manastir, JVP Vukovar, DVD Đakovo, VZ Đakovština (Drenje, Gašinci, Gorjani, Josipovac Punitovački, Kučanci, Levanjska Varoš, Mandičevac, Paljevine, Potnjani, Pridvorje, Satnica Đakovačka, Slatnik, Trnava), DVD Breznica Našička, DVD Valpovo, DVD Gornji Grad Osijek, DVD Donji Miholjac, Ronilački klub Mursa Osijek, HMP, Društvo Crvenog križa Osječko-baranjske županije, Hrvatska gorska služba spašavanja, Stanica Osijek, Vatrogasna zajednica Požeško-slavonska županije, Vatrogasna zajednica Vukovarsko-srijemska, Tim za radio-komunikacijsku i tehničku podršku (HVZ), Vatrogasna zajednica Splitsko-dalmatinska županije i Policija.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content