Novosti|

Suradnja Gradske knjižnice i čitaonice Belišće i osnovne škole iz mađarskog mjesta Salanta traje još od 2016. godine. Tada su prvi put učenici te škole, zajedno sa svojom učiteljicom Evom Bedić, posjetili knjižnicu gdje su prisustvovali kreativnoj radionici u prostoru knjižnice.

Učenici te škole uče hrvatski jezik i ovakav vid suradnje im je izvrsna prilika da poboljšaju znanje jezika, jer su se u Belišću družili s učenicima belišćanske osnovne škole. Suradnja se nastavila i dalje i do sad su mađarski učenici bili dvaput u Belišću. Knjižničarke su 2017. godine posjetile Salantu i njihovu školu, a sa sobom su povele i nekoliko učenika iz Belišća.

Na poziv učiteljice Eve Bedić, koja je sada i ravnateljica škole, u srijedu 17. travnja 2019. godine, upriličen je drugi posjet belišćanskih knjižničarki koje su povele sa sobom  osam učenika šestog razreda u Mađarsku. Grad Belišće osigurao je prijevoz kombijem, kao i poklone za učiteljicu. Novinarka tjednika Hrvata u Mađarskoj, Hrvatskog glasnika, Branka Blažetin napravila je razgovor s knjižničarkama te je istakla važnost ovakvog druženja i uspostavljanja međunarodne suradnje. U  knjižnici su knjižničarke održale uskrsnu kreativnu radionicu na kojoj su djeca izrađivala uskrsne čestitke i ukrašavala pisanice trodimenzionalnom salvetnom tehnikom.

Nakon radionice, svi zajedno otišli su u sportsku dvoranu gdje su, uz pomoć učitelja plesa, naučili plesati nekoliko mađarskih plesova. Bilo je vremena i za sportsko druženje pa su učenici zajednički odigrali par košarkaških i nogometnih utakmica, a igrali su i graničara. Čitav ovaj posjet je pokazao kako je važno organizirati ovakve susrete, jer su se razvila i neka nova prijateljstva te naučila i pokoja mađarska i hrvatska riječ.

Naravno, s ovakvim vidom suradnje nastavit će se i dalje, jer su knjižničarke pozvale Mađare da sljedeći put oni dođu u Belišće kako bi se nastavili družiti.

Tekst: Jasna Andrišić

Fotografije: Gradska knjižnica i čitaonica Belišće

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content