Novosti|

Članovi Likovne udruge “Bel-Art” u subotu, 6. srpnja 2019.g., po drugi su puta održali  likovnu  koloniju  u spomen na svog prvog predsjednika Dragutina Gibičara – Karčija. Ova Memorijalna likovna kolonija ima za cilj ukazati na djelovanje Dragutina Gibičara u kulturno-umjetničkom životu grada Belišća u vremenima prije osnivanje “Bel-Art-a”, ali i aktivnoj ulozi tijekom vođenja ove likovne udruge od njenog osnivanja do 2012. godine.

U bogatoj povijesti kulturnog života grada Belišća značajno mjesto pripada Dragutinu Gibičaru koji je svoju kazališnu djelatnost započeo 1947.g. u “Đačkoj sekciji”, a kasnije se počinje baviti i režijom. Uprava Kombinata Belišće 1966.g. postavlja ga za Upravitelja Amaterskog kazališta, a to ostaje do 1982. godine. U više od 40 godina  djelovanja na području kulture, kao glumac i redatelj amater, postavio je na belišćansku kazališnu scenu djela: Bez trećega, Ljudi, Klupko i Draga Ruth, a samo kao redatelj preko 70 dramskih djela.

Prisutnima se obratio i koloniju otvorio predsjednik udruge Ivan Vajda, osvrnuvši se na inicijativu članova udruge da likovna kolonija bude posvećena upravo Dragutinu Gibičaru, kako se njegv doprinos kulturno-umjetničkom životu grada Belišća ne bi zaboravio. Također se zahvalio predsjednici Matice umirovljenika grada Belišća Mariji Ilić na ustupljenom prostoru za održavanje ove kolonije.

Ove je godine koloniju posjetila kći Dragutina Gibičara, Deana, koja je izrazila svoje zadovoljstvo i sreću zbog održavanja likovne kolonije u čast njena oca.

Nakon uvodnih riječi, šesnaest se slikara uhvatilo slikarskog materijala i prionulo na stvaranje novih umjetničkih djela. Motivi su bili raznoliki, pa se tu moglo vidjeti od portreta, cvijeća, životinja pa i pejzaža u različitim slikarskim tehnikama kao što su akril, akvarel, suhi pastel i drvene boje. Uz slikanje, umjetnici su vrijeme na koloniji iskoristili i za razmjenu iskustava na području slikarstva, ali i ugodno druženje i zabavu. Koloniju je posjetilo nekolicina naših sugrađana, zaljubljenika u slikarstvo.

Tekst i fotografije: Tin Lacković             

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content