Novosti|

Kućice za knjige koje su postavljene zahvaljujući sredstvima Grada Belišća u studenom ove godine u Belišću i svim prigradskim naseljima obišla je u petak, 14.12.2018. godine knjižničarka Jasna Andrišić iz Gradske knjižnice i čitaonice Belišće kako bi se upoznala sa stanjem kućica. Pravila korištenja tih kućica-knjižnica napisana su na svakoj kućici, a to znači da se knjige smiju slobodno uzimati, no treba ih nakon čitanja vratiti ili zamijeniti nekom svojom knjigom. Nažalost, knjižničarka se uvjerila da korisnici tih kućica nisu dovoljno dobro shvatili pravila. Knjige se uzimaju, a da se ne nadomještaju drugima ili se stavljaju knjige koje su tamo tek da se nešto stavi, potpuno neprimjerene i zastarjele, knjige koje nikoga neće ponukati da ih se uzme. No, ima i pozitivnih slučajeva kad se knjige zamjenjuju zaista vlastitim knjigama koje mogu nekoga potaknuti na čitanje, što i jest ideja ovog projekta.

Isto tako, knjige su u gotovo svim kućicama porazbacane, a ne lijepo poslagane kako bi se vidio naslov. Knjižničarke zato mole sve korisnike da lijepo postupaju s tim knjigama, da ih poslažu ako su srušene i da zaista još jednom pročitaju pravila: uzmi, pročitaj, vrati ili zamijeni nekom svojom knjigom. Ako se tako bude postupalo, te kućice za knjige imat će smisao zbog kojeg su i postavljene.

Knjižničarka je ovaj obilazak iskoristila i kako bi svaku kućicu nadopunila novim knjigama i u svaku kućicu stavljeno je po sedam novih knjiga različite tematike. Stoga, stanovnici Belišća, Bistrinaca, Kitišanaca, Vinogradaca, Tiborjanaca, Veliškovaca, Gata, Bocanjevaca i Gorice, požurite do kućica za knjige i možda si pronađete nešto za čitanje u ovo zimsko vrijeme!

Tekst i fotografije: Jasna Andrišić

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content