Novosti|

U MARIJANCIMA ODRŽANO ŠKOLSKO NATJECANJE U SKLOPU PROJEKTA “JASNO I ČISTO”:
Učenici petog, šestog i sedmog razreda Osnovne škole Marijanci, njih ukupno 38 kroz pet disciplina na praktičan su način učili o kako učinkovito gospodariti otpadom. Sportsko igralište poslužilo je kao poligon za malo drugačije discipline, gdje glavni rekviziti nisu bile lopte, nego – otpad.

Natjecala se tako mješovita ekipa petog i sedmog B, protiv učenika iz šestog B u prikupljanju plastičnih boca, brižno razbacanih po školskom krugu, zatim razvrstavanju plastičnog, staklenog i papirnatog otpada, te njegovom što bržem odlaganju u spremnike zelene, žute i smeđe boje. U trećoj disciplini natjecali su se u crtanju različitih vrsti kompostera, a za potrebe četvrte discipline trebalo je napraviti predmet od otpadnog materijala. O pobjedniku je na kraju odlučio kviz znanja, u kojem su učenici morali pokazati znanje o učinkovitom gospodarenju otpadom odgovarajući na ukupno 24 pitanja vezana uz gospodarenje otpadom.

Natjecanje je pratio prosudbeni odbor sastavljen od nastavnika OŠ Marijanci, Svjetlana Falamić, Tvrtko Cvetanić i pedagoginja Matea Varžić. Voditeljica programa kroz cijelo je natjecanje vodila timove, dok su školski kolege bodrili timove.

– Natjecatelji su pokazali iznimnu motiviranost za sve aktivnosti vezane uz natjecanje, u potpunosti su bili uključeni i mišljenja smo da smo ovim natjecanjem postavili dobar temelj za usvajanje pozitivnih navika kod natjecatelja koje će prenijeti svojim kolegama, kao i obiteljskom okruženju – rekla je jedna od voditeljica natjecanja, Dajana Oroz, čiji je tim, 6.b razred (crvene majice), naposljetku i odnio pobjedu.

– Za učenike je bila vrlo zanimljiva disciplina pravljenja predmeta od otpadnog materijala i u ovoj disciplini su pokazali iznimnu maštovitost, samostalnost i timski rad. Ta je maštovitost rezultirala skulpturama prigodno nazvanim „Rasta man“ i „Robot koji jede smeće“. Smatram da su kroz ovo natjecanje učenici na jedan zabavan i aktivan način stekli osnovna znanja o pravilnom gospodarenju otpadom i u budućnosti će znati da nije sav otpad smeće, da je poželjno proizvoditi manje količine smeća, a one koje proizvedu znat će i pravilno zbrinuti, te nešto od tog otpada pokušati ponovo upotrijebiti, a nešto i kompostirati. – zadovoljna je bila učiteljica Suzana Falamić.

Školsko je natjecanje održano u okviru projekta „Jasno i čisto“ koji provode Grad Belišće i Općina Marijanci. Sudionicima natjecanja podijeljeni su i prigodni pokloni, majice, pobjednički pehari, te simbolični pokloni u bojama timovi.

Više informacija:

Ljerka Vučković
zamjenica gradonačelnika Grada Belišća
Tel: +385 31 400 636
E-mail: ljerka.vuckovic@belisce.hr

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content