Novosti|

Gradska knjižnica i čitaonica Belišće održala je u petak, 25. listopada 2019., u 10 sati jednu vrlo posebnu aktivnost.

Naime, Knjižnica se priključila obilježavanju građanske inicijative “Zasadi drvo, ne budi panj” koja se obilježava diljem Hrvatske od 25. do 27. listopada, a radi se o kolektivnoj sadnji drveća.

Inicijativu je pokrenula Varaždinka Mateja Anđelina Kramar potaknuta nedavnim ekološkim katastrofama na globalnoj razini koje su dodatno naglasile gorući problem klimatskih promjena i globalnog zatopljenja. Cilj je te inicijative potaknuti građane, udruge, tvrtke i ustanove da samostalno ili u suradnji sa svojim lokalnim jedinicama samouprave u tri dana na privatnim i javnim površinama zasade što više stabala kako bi doprinijeli ozelenjivanju svojih životnih sredina i na taj način istaknuli važnosti i brojne dobrobiti drveća i zelenila, osobito u urbaniziranim sredinama.

U belišćanskoj knjižnici nisu nimalo dvojili oko uključivanja u ovu hvalevrijednu akciju te su od Grada Belišća za to dobili punu podršku i suglasnost. U dogovoru s višim stručnim suradnikom za komunalne djelatnosti grada Belišća Dejanom Šovagovićem, odlučili su posaditi drvo na prostoru dječjeg igrališta u centru grada. Veliku pomoć u cijeloj akciji pružili su i djelatnici Rasadnika Fuderer iz Valpova koji su donirali stablo javora i pomogli ga zasaditi. Uz njihovu stručnu pomoć, dobro došla je bila i pomoć malenih vrtićaraca iz Dječjeg vrtića “Maslačak” Belišće koji su također sudjelovali u sadnji javora. Razlog zbog kojeg je Knjižnica i ovo odradila u suradnji s vrtićem je nužna potreba da djeca, posebno novije generacije, što više uče o važnosti održavanja eko-sustava i da samim time razvijaju svoju ekološku osviještenost.

Za kraj treba istaknuti da će Gradska knjižnica i čitaonica Belišće uvijek pozdravljati i podupirati ovakve akcije i koliko god bude u mogućnosti vrlo rado će se uključivati i sudjelovati u njima.

Tekst: Dijana Milišić-Zečević
Fotografije: Tin Lacković, Zaim Saljiji

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content