Novosti|

Središnja tema danas (27. studenoga) održane 16. sjednice Gradskog vijeća grada Belišća odnosila se na glavni planski dokument svakoga grada – Proračun za 2019. godinu. Plan želja s realno pripremljenom dokumentacijom, kako je to na sjednici rekao gradonačelnik Belišća, za 2019. godinu iznosi 135.624.247 kuna i usvojen je jednoglasno!

-Proračun je realno planiran temeljem gotovih pripremljenih projekata koje ćemo aplicirati na sve moguće natječaje, prije svega na natječaje fondova EU, ali i resornih ministarstava državnih institucija i fondova Republike Hrvatske. 135.624.247 kuna za naš gradić je ambiciozan proračun, ali obzirom da svih ovih godina imamo pozitivna iskustva da, u odnosu na vlastita izvorna sredstva putem projekata udvostručimo realizaciju proračuna, tako se nadamo da će biti i ove godine, što ćemo za koji tjedan vidjeti kod završnog rebalansa, rekao je u izjavi za medije gradonačelnik Belišća Dinko Burić.

Proračun za 2019. godinu obilježava nekoliko stvari – tu su brojni projekti, ponovno je povećana naknada za novorođenu djecu (s 4.000 kuna na 5.000 kuna, što je pet puta veći iznos nego prije pet godina), stipendije će primati svi studenti (58 stipendija je bilo do sada, po novom stipendije će primati 109 studenata: njih 22 po 1.100 kuna, njih 60 po 700 kuna, te 27 studenata po 400 kuna mjesečno). Također, smanjena je cijena vrtića s dosadašnjih 30 posto od ekonomske cijene, na 20 posto, dakle umjesto dosadašnjih 410 kuna, roditelji će plaćati 300 kuna, a ostatak do 1.464 kune snosi Grad. I u 2019. godini će Grad Belišće osigurati besplatne udžbenike za sve osnovnoškolce, ukoliko takvu odluku ne donese i Vlada RH (tada bi se sredstva preusmjerila ili za novorođenčad ili za vrtić ili neku vrstu pomoći). Proračun za 2019. obilježava i činjenica da će i dalje biti osigurane uskrsnice za sve umirovljenike s mirovinom manjom od 2.000 kuna te božićnica za sve nezaposlene. Tu su još neke stavke – u gotovo istim omjerima ostaju izdvajanja za kulturu i turizam, dok su izdvajanja za sport nešto povećana zbog izgradnje tribine povodom 100. rođendana Nogometnog kluba Belišće.

-Posebno me raduje da je proračun za 2019. godinu donijet jednoglasno, poručio je gradonačelnik Burić.

Upitan o „planu želja“ odnosno o najvažnijim projektima planiranim u 2019. godini, gradonačelnik je spomenuo konačnu obnovu Paleja, simbola Belišća, čime bi on dobio novu namjenu muzejsko – galerijskog prostora, tu je uređenje trga, izgradnja mreže biciklističkih staza, prije svega biciklističku stazu između Kitišanaca  i Gata koja je ne samo rekreativnog značaja, nego je i sigurnosnog karaktera za sve one koji biciklom putuju na posao. Tu je još i cijeli niz projekata usmjerenih na dovršetak  gospodarske zone Kod pruge. Gradonačelnik kaže kako se nada da će Osječko – baranjska županija izići u susret i udovoljiti zamolbi za darovanjem zemljišta, koje je još prije Domovinskog rata dodijeljeno tadašnjoj Srednjoj školi za izgradnju buduće zajedničke škole između Belišća i Valpova. Ta površina od devet hektara je, dakle, u vlasništvu SŠ Valpovo, oni je ne koriste u cijelosti, a Belišću je ta površina potrebna za novu gospodarsku zonu zbog razvojnih planova i zainteresiranih investitora. Tu je i novi projekt „Zaželi“, gradonačelnik Burić je rekao kako se nalaze pred novim potpisivanjem ugovora za taj projekt koji podrazumijeva zapošljavanje još 40 žena starijih od 50 godina. Projekt je vrijedan više od šest milijuna kuna, a financiran je u 100-postotnom iznosu.

Tekst: Monika Đogaš, GRB

Fotografije: Zaim Saljiji

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content