Novosti|

U dvorani Centra za kulturu Sigmund Romberg, u petak, 23. rujna 2022. godine, izvedena je predstava “Halatafl” u režiji Borisa Svrtana i Darka Milasa.

Boris Svrtan i Darko Milas oduševili su belišćansku publiku svojom uvjerljivom i odličnom glumom. Kroz dva lika, direktora i ratnika, te mnoštvo obrata, uspjeli su i rasplakati i nasmijati sve prisutne.

Podsjetimo, “Halatafl” je naziv stare vikinške igre koja je kod nas poznata pod imenom “Vukovi i ovce”. Glavno pravilo te društvene igre je da ako vuk propusti pojesti ovcu, gubi. To je u ovoj duo drami metafora života dvaju karaktera koje je sudbina spojila višestrukim nitima. Njihov susret se događa pri kraju jednog manje-više uobičajnog radnog dana u uredu. Kroz nekoliko dramskih i komičnih obrata spoznajemo da su i jedan i drugi krenuli u životnu borbu. Nakon otmice, za koju se kasnije utvrdi da je lažna i diletantski planirana, dolazi do uzajamnih ispovijesti koje nam potvrđuju koliko su njih dvojica slični u svojoj različitosti i zapravo krvavi ispod kože. Tekst ove dramsko-komične igre, ili socijalne tragi-komedije, suočava nas sa stvarnošću današnje Hrvatske, iskreno, neposredno, ponekad okrutno i sjetno.

Katarina Bošnjak, prof., voditeljica galerijsko-izložbene djelatnosti

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content