Novosti|

U nedjelju, 30. 10. 2016. g.,  u organizaciji HPD „Bršljan-Jankovac“ iz Osijeka, organiziran je retro izlet pod nazivom „Dr. Schwarz vodi na Jankovac“. Bilo je to oživljavanje izleta iz daleke 1895. g. na kome je donesena odluka o osnivanju PD „Bršljan“.

Ideju  za obnavljanje izleta dao je Đorđe Balić, dugogodišnji planinarski entuzijast, veliki zaljubljenik u prirodu i pisac mnoštva članaka i knjiga o samom Jankovcu.

U programu, koji  se sastojao od mnoštva različitih aktivnosti koja su podsjećala na ta davna vremena i događanja (vožnja zaprežnim kolima, primjerena odjeća, glazba ondašnjeg vremena) na  samom izletištu Jankovac, ispred eko centra Parka prirode –Papuk, sudjelovao je i Ivica Brusač iz Belišća s izložbom fotografija „TRAGOM GUTMANNOVIH PRUGA“ prikazujući povezanost popularnog „Guce“, Jankovca i obitelji Gutmann.

Naime, izgradnjom dionica SPŽ (Slavonsko podravske željeznice) 1907. g. do Slatinskog Drenovca i 1908. g. do Osijeka, stanovništvo ovog kraja moglo je popularnim  „Gucom“ do Drenovca pa pješice ili zaprežnim kolima na Jankovac koji je tada također bio u vlasništvu obitelji Gutmann čija su dva člana Ladislav i Viliam bili i među prvim osnivačima  PD „Bršljan“ 1895. g.

Ova izložba, u organizaciji Centra za kulturu Sigmund Romberg, premijerno je postavljena 2014. g. u predvorju zgrade Gradske uprave u Belišću u sklopu 38. “Rombergovih glazbenih večeri” te 2015. g. u Zavičajnom muzeju u Slatini.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content