Novosti|

Članovi Hrvatskog planinarskog društva „Belišće“ održali su u petak 11.5.2018.g., u sklopu proslave Dana grada Belišća, u predvorju Gradske uprave, izložbu fotografija „Belišćani u planini“.

Nakon pozdravne riječi predsjednika, Gorana Maričića, pred velikim brojem posjetitelja, prijatelja planinara te ostalih zaljubljenika u prirodne ljepote i planine, događanje je otvorio dogradonačelnik, gosp. Domagoj Varžić.

Fotografije su snimili planinari na svojim brojnim planinarskim pohodima na planine u Hrvatskoj i izvan Hrvatske, a na izložbi je prikazan samo jedan manji dio fotografske zbirke.

Nakon izložbe, Ana Soldo i Petar Dučić, također članovi belišćanskog planinarskog društva, u prostoriji Velike vijećnice održali su predavanje „Trekking na Himalaji“.

Na zanimljiv i simpatičan način, kroz predavanje i fotografije, dočarali su jedan drugi svijet-Nepal i niz planinskih vrhova na lancu Himalaje-Anapurnu. To je jedna od četrnaest planina viših od osam tisuća metara u Himalaji (visine 8.091m) i deseta najviša planina svijeta. Bili su sudionici trekkinga i sedam su dana  prolazili kroz predivne predjele, uspeli se više od četiri tisuće metara, da bi došli u podnožje impozantnih vrhova. Jednog od njih smatraju svetim i do sada je bio nedostupan čovjeku.  Ovim pohodom saznali su puno i o životu, kako sami kažu. Upoznali su sretne ljude koji žive u klimatski teškim uvjetima, bez blagodati civilizacijskih dostignuća (koji su nama dostupni) čvrsto vezani vjerom, ali žive zajedno bez mržnje i sukoba. Smirujuća i čarobna glazba-riječi mantre i viđeni prizori nekima su izmamili uzdah za takvim životom. Zahvalni za ugodno provedene trenutke večeri, posjetitelji su zadovoljni otišli svojim kućama, nadajući se sličnim predavanjima i u budućnosti.

Fotografije i predavanje dokaz su impozantnog uspjeha planinara, kako na našim planinama, tako i širom svijeta. Svi oni koji su propustili ovu izložbu imaju priliku posjetiti istu do petka, 18. 5. 2018.g.

 

 

Tekst: Nada Donković
Foto: Zaim Saljiji/Nada Donković

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content