Novosti|

Udruga za kulturu i umjetnost ZUM, uz podršku Grada Belišća, u suradnji s Hrvatskim klubom u Pečuhu, izložila je intarzije Belišćana Josipa Lasića i ostavštine obitelji Vazdar.

Izložba slika izrađenih u drvetu, cijenjenom i rijetkom tehnikom, otvorena je jučer poslije podne uz nazočnosti članova Hrvatskog kluba August Šenoa u Pečuhu, koji okuplja mahom Hrvate u južnoj Mađarskoj, Pečuhu i okolici.

Izložbu je otvorila Vesna Haluga, generalna konzulica Generalnog konzulata R. H. u Pečuhu. Pored autora Josipa Lasića, svečanosti otvorenja nazočili su Vlado Jung i Dubravko Maričić, predsjednik i tajnik udruge ZUM sa suradnicima, a kao domaćin, pozdravio ih je Mišo Šarošac, voditelj Kluba August Šenoa, osnovanog 1982. godine, koji u okviru svojih mogućnosti, provodi bogat program priredbi i manifestacija s ciljem očuvanja  i poticanja hrvatskog identiteta, jezika, običaja i bogate etnografske baštine.

Četrdesetak izloženih radova ostaje u Pečuhu dva tjedna, a budući da su izazvali veliku pozornost publike, iskazana je zainteresiranost da se u sklopu nastavka suradnje organizira slikarska radionica tijekom koje bi se mlađem naraštaju Hrvata iz južnog dijela Mađarske prenijela vještina ukrašavanja intarzijom.

Suradnja između udruge ZUM i Hrvatskog kluba u Pečuhu traje već nekoliko godina, a počela je izložbom fotografija prof. Dubravka Maričića, Plava brazda, te je nastavljena izlaganjem slikarskih radova Ksenije Talijančić.

U nazočnosti generalne konzulice Republike Hrvatske u Pečuhu Vesne Haluga i ova je prigoda iskorištena za korisne razgovore o nastavku kulturne suradnje koja bi potpomogla nastojanje  Hrvata u Mađarskoj da održe svoj identitet.

U proteklih 35 godina kroz Hrvatski klub  August Šenoa u Pečuhu je prošlo više stotina tisuća ljudi. Ovdje se organiziraju izložbe, vjerske tribine, književni susreti, predavanja, gostovanja istaknutih umjetnika, simpoziji, đačke i studentske večeri, različita druženja.  Zgrada u staroj jezgri Pečuha, koju su Hrvatima u Mađarskoj darovali članovi Poljoprivredne zadruge iz Starina, danas je središte brojnih institucija, udruga i organizacija koje djeluju na očuvanju hrvatskog identiteta, jezika i običaja. U tim svojim nastojanjima nemaju dovoljnu podršku ni Republike Hrvatske, niti Republike Mađarske, zato su izravni kontakti s institucijama ili udrugama iz Hrvatske od iznimnog značaja, naglasio je ovom prigodom Mišo Šarošac, zahvaljujući predstavnicima Udruge za kulturu i umjetnost ZUM na inicijativama za dalju suradnju, koja će uskoro biti nastavljena novim susretima u Pečuhu i Belišću.

Tekst i fotografije: Vladimir Vazdar

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content