Novosti|

Gradska knjižnica i čitaonica Belišće organizirala je zanimljivo putopisno događanje u aktualnom Mjesecu hrvatske knjige koje je održano u četvrtak, 29. listopada 2020. Mladi Đakovčanin Ivan Bertok predstavio je svoj putopis prvijenac “10 000 milja Amerikom” u kojem je iznio sva svoja iskustva proživljena putujući diljem Sjedinjenih Američkih Država, dvije godine zaredom. Te dvije etape putovanja opisao je u 204 stranice teksta i fotografija pišući svojevrstan dnevnik osobnog iskustva tijekom putovanja kroz 19 američkih saveznih država. Prva etapa odnosi se na putovanje koje je započelo u lipnju 2017. i obuhvaćalo je razdoblje provedeno u SAD-u u sklopu “Work and Travel” programa kulturne razmjene studenata na koju se autor uputio s prijateljicom. Bitno je pri tome naglasiti da je Ivanov putopis prva takva knjiga koju je napisao netko tko je sudjelovao u “Work and Travel” programu. Druga etapa tiče se njegovog doživljaja SAD-a koje je podijelio sa suputnicom Rebeccom 2018. godine na putovanju automobilom dugom 26 dana i 20 sati. U tih gotovo 27 dana putovanja proputovali su 10 000 milja po kojima je knjiga i dobila naziv. Stečenim iskustvom i objavljenom knjigom pridružio se plejadi mladih putopisaca kao što su Davor Rostuhar i Tomislav Perko koji su također gostovali u belišćanskoj knjižnici.

Inače, Ivan je studirao i završio studij fizike i informatike, no ne bavi se svojom profesijom. Kaže za sebe da je previše avanturističkog duha i zato već piše drugi putopis o nedavnom putovanju po afričkom kontinentu, a planira posjetiti i mnoga druga područja u svijetu. Ipak, kada ne putuje, intenzivno se bavi pčelarstvom što potvrđuje njegovu poduzetnost i svestranost. To potvrđuje i njegov putopis koji je odličan primjer da za uspjeh ne treba uvijek izdašna svota novca. Ponekad je dovoljna velika volja, malo hrabrosti i jaka želja da se nešto napravi.

O svemu tome pričao je knjižničarkama Vlasti Putar i Dijani Milišić-Zečević jer, nažalost, sve kritičnija situacija uzrokovana epidemijom koronavirusa utjecala je na posjećenost ovoga događanja. Knjižničarke izražavaju žaljenje zbog toga pa su Ivana pozvale da prvom prilikom, čim to okolnosti budu dopuštale, dođe ponovno u Knjižnicu i propisno se predstavi Belišćanima.

Tekst: Gradska knjižnica i čitaonica Belišće
Fotografije: Zaim Saljiji

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content