Novosti|

Sedmo po redu tradicionalno planinarsko hodanje i maskenbal

I ove godine planinari Belišća su se odazvali na „ZIMBU“ –skup koji organiziraju planinari HPD „Zanatlija“ iz Osijeka. Može se reći da je ovaj, iako manji skup planinara, najveseliji.

Uz naših deset, okupilo se sedamdesetak slavonskih planinara. Uvijek je u ovo vrijeme bio visoki „blatostaj“, ali zagarantirano je veselje pod maskama pa se ne odustaje od ovog izleta.  Na iznenađenje svih ovaj put nije bilo blata. Već ujutro sunce je obasjalo široka polja i Bansku kosu. Okupljanje se održalo u naselju Draž-u mjesnom domu. Nakon uobičajene riječi dobrodošlice predsjednika društva, čaja i kruha s masti i pekmezom, vesela kolona planinara se uputila prema blagim  brežuljcima Banske kose iznad mjesta Gajići. Šumarci još uvijek nisu oživjeli zelenilom, ali nabrekli pupoljci na granama najavljuju kraj zime. Pogled na zelena polja, oranicu i vinograde koji još drijemaju obasjani toplim suncem je očaravajući. U daljini se izdigao Aršanj u Mađarskoj i čini se kao neka impozantna planina.

Među nama ima i vesele djece s maskama. Iako je ovo za planinare laka šetnja, jednoj djevojčici na zadnjoj trećini puta su bila potrebna snažna leđa planinara. Nešto više od tri sata hoda kroz polja, vinograde i šumarke su protekla vrlo brzo. U nekim vinogradima i voćnjacima su već počeli radovi. Na žalost i ovdje neke kuće su bez života, obrasle u korov i zjape kao tužni spomenici nekadašnjem životu. Opijeni svježim zrakom i ugrijani suncem stižemo u Draž. Tamo nam topli čobanac vraća energiju.  U kratkom vremenu poslije objeda-planinarska odjeća  se zamjenjuje  drugom, maštovitom.  Uz pratnju glazbe pojavljuju se vještice, klauni, crvenkapica, snjeguljica,  gusar, supermen i drugi likovi iz bajki i stvarnosti. Gotovo svi su imali bar neku masku i veselje uz glazbu je raslo i potrajalo do predvečerja. Osječki planinari svake godine prednjače u maštovitim maskama i kad pomislimo da ne mogu bolje-oni iznenade.

Zahvalni smo im na dobroj organizaciji i ugodnom druženju.

 

Tajnica Nada Donković

 

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content