Novosti|

Praznički produženi vikend belišćanski planinari su proveli na tri lokacije –Osijek, Orahovica i Jadranski otoci. Slijedi njihov osvrt:

U subotu 6. 10. troje članova odlazi u Osijek na događaj „Osječki pješački put“ koji su organizirali osječki planinari HPD „Bršljan Jankovac“.  Prehodali su oko 14 km i uživali u lijepom jesenskom danu. Jedan dio puta je kroz grad, a ostalo pokraj Drave i sve do rijeke Karašice.

U nedjelju 7. 10. grupa od pet članova odlazi u Orahovicu na poziv HPD „Orahovica“ iz Orahovice, gdje se održavao skup „Kestenijada“. Hodalo se Kestenovom stazom, ali kestena je bilo vrlo malo. Bilo je i kiše, ali planinarima ništa ne može pokvariti raspoloženje. U gradu je bilo pečenih kestena i kestenovih delicija pa se uz glazbu ugodno družilo.

Od 5. do 8. 10. Grupa od 18 planinara odlazi u pohod na otoke Krk, Cres i Lošinj. Prvi dan:  Prema planu izleta odlazi se u špilju Biserujku. Uživalo se u ljepoti špiljskih ukrasa, a u jednom odjeljku su vidjeli ostatak kostura špiljskog medvjeda. Nastavlja se cestom prema Baškoj vozilima, a onda kroz borovu šumu, krš, kameniti travnjaci i golet s niskim grmljem borovice-prema Velom vrhu. Prelijep pogled na more i uvijek omiljeni Velebit. Šest članova ide preko Velog vrha 541 m, a ostali produžuju dalje i svi se sastaju u podnožju brda. Nakon toga svi zajedno nastavljaju preko Brestovice 555 m i stižu na Obzovu 568 m-najviši vrh Krka.  Nakon odmora i uživanja u pogledu, slijedi istim putem povratak do kombija. Po dolasku u Bašku posjećuju akvarij sa morskim ribama.

Drugi dan: Ujutro se žurno kreće na trajekt i odlazak na otok Cres. Cilj –najviši vrh na hrptu otoka, Sis 639 m. Poprilično strm uspon, kiša i vjetar neke nagna na odustajanje, ali većina je ustrajala i ispenjala vrh.  Nastavlja se put do krajnjeg odredišta-Valpovačko odmaralište u Velom Lošinju-koje je grad Valpovo ustupio Društvu na korištenje dva dana, na čemu su planinari zahvalni gradu Valpovu.

Treći dan: Jedna grupa se odlučuje za šetnju prema Malom Lošinju i uvali Čikat, a jedna ekipa ostaje kuhati čobanac za sve. Šestoro najhrabrijih odlazi kombijem do Nerezina pa put Osorsčice.  Poprilično zahtjevna, ali lijepo uređena staza vodi do vrha Sv.Mikula (Sv.Nikola)  557 m. Radi magle nije se moglo uživati u pogledu, ali u lijepoj maloj kapelici uz molitvu se kratko odmaralo. Nastavljen je put prema vrhu Televrin 589 m.   Konačno lijep i željen pogled u povratku. Između Televrina i Sv. Mikule se nalazi špilja Sv. Gaudencija koju su posjetili. Odatle je lijep pogled na stari grad Osor. Po povratku u odmaralište – uživalo se u ukusnom i toplom čobancu.

Četvrti dan: Planiran posjet jezeru Vrana nije ostvaren, jer su zatvorene prilazne ceste za automobile, a pješačenje bi oduzelo puno vremena potrebnog za dugi put kućama. Odlazi se u selo Lubenice, koje je pod zaštitom UNESCO-a. Udaljeno je od gradskih prometnica uskom cestom, bez bilo kakvih susjednih naselja. Nalazi se na 300 m nadmorske visine.

U naše izvješće o aktivnostima bilježimo još jedan vikend lijepih događanja.

 

Tekst: Ružica Cvenić

Fotografije: Zdenko Kovač

 

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content