Novosti|

Članovi HPD-a Belišće boravili su na Žumberku, u nastavku donosimo njihov izvještaj.

Skupina od 9 planinara HPD-a Belišće u ponedjeljak u ranim jutarnjim satima uputila se prema Žumberačkom gorju.

Žumberačka gora je gorje na sjeverozapadu Hrvatske, južno od Zagorja i zapadno od Zagreba te dijelom u Sloveniji. Žumberak je i naziv za hrvatsku mikroregiju koja obuhvaća hrvatski dio gore, ali bez Samoborskoga gorja. Najviši je vrh Sveta Gera (slov. Trdinov vrh) na 1178 metara nadmorske visine, koji je ujedno i najviši vrh kontinentalne Hrvatske.

Upravo Sveta Gera je bio naš cilj. Uspon smo započeli kod Planinarske kuće Vodice i preko vrha Pliješ (977m) uputili se prema Sv.Geri.

Kako smo se uspinjali kroz šumu, uz jutarnju temperaturu od -2°C, polako se pojavljivao snijeg koji je padao noć prije. Dolaskom na visinu od oko 1000 m snježni pokrivač je bio puno deblji, mjestimično preko 30 cm. Bijele ravne plohe, s ponekim tragovima od životinja spremno su čekale da utabamo staze preko njih.

Staza vodi uz samo granicu sa Slovenijom, malo smo u Hrvatskoj, pa nas staza malo prebaci u Sloveniju i tako se izmjenjuje kroz šumu i preko grebena do vrha Sv.Gera i velikog odašiljača na vrhu.

Uspon zbog snijega traje duže od planiranog, pa bez puno zadržavanja krećemo sa vrha prema polazišnoj točki. Zadnji sat vremena spusta spušta se mrak, pa neki od članova prvi puta planinare po mraku.

U večernjim satima krećemo prema Belišću gdje sretno stižemo.

Hvala Zajednici športskih udruga Grada Belišća na ustupljenom kombi vozilu za potrebe ovog izleta.

Tekst: Goran Maričić
Fotografije: sudionici izleta

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content