Novosti|

U četvrtak, 14. ožujka 2019. godine, u dvorani Centra za kulturu Sigmund Romberg Belišće, u organizaciji Amaterskog kazališta Belišće i Centra za kulturu Sigmund Romberg, započeo je tradicionalni 41. Memorijal Dragutina Merca Nunoša i Ivana Nikolnikova Vanje. Memorijal je otvorio zamjenik gradonačelnika Belišća Domagoj Varžić, a posjetitelje je pozdravila i ravnateljica Centra za kulturu Sigmund Romberg Tea Kozina. U čast dramskih velikana Belišća, Ivana Nikolnikova Vanje i Dragutina Merca Nunoša, tajnica Amaterskog kazališta Belišće Ana Šikić, voditelj glazbene sekcije AK Belišće Zvonimir Iveković i ravnateljica Centra za kulturu Sigmund Romberg Tea Kozina položili su cvijeće i upalili svijeće na grobovima ovih belišćanskih velikana.

Memorijal, u sklopu kojeg će se predstave izvoditi od 14. ožujka do 12. travnja ove godine, otvorila je predstava Hit teatra iz Zagreba “Julijin balkon” koja je u 90 minuta do suza nasmijala publiku. Ova nova hit komedija nastala je prema ideji osnivačice i voditeljice Hit teatra Mateje Elezović-Brdar  i pravo je malo kazalište u kazalištu. Uloge igraju fantastični Ana Vilenica, Matea Elezović-Brdar i Mladen Kovačić. Troje protagonista, glumac, glumica i redateljica, dobili su zadatak na daske postaviti glasovito djelo W. Shakespeara “Romeo i Julija”. No, zbog njihovih privatnih života i ponekad kompliciranih muško-ženskih odnosa, ne uspijevaju uvježbati više od jedne scene, one na Julijinom balkonu. U predstavi upoznajemo i mnoštvo drugih likova iz njihovih privatnih života, koje ovaj trojac uvjerljivo igra, čime se stvara niz komičnih, ali realnih situacija. Troje glumaca koji su pokazali veliku moć transformacije i zanesene glumačke igre i iznimno zanimljiv koncept predstave u predstavi, opravdali su tvrdnju da je ovo komedija za sve generacije i različite kazališne afinitete. Režiju predstave potpisuje Iva Srnec.

Već 41. put, kazalište u Belišću okuplja glumce, vrijedne belišćanske kazališne amatere i vjernu publiku što dokazuje kako se u Belišću iznimno njeguje kazališna umjetnost i da su ljubav, entuzijazam i trud utkani u svaki pa i ovaj 41. dramski Memorijal. U nastavku donosimo uvodnu riječ 41. Memorijala Draguina Merca Nunoša i Ivana Nikolnikova Vanje autora Zvonimira Ivekovića.

Kazalište je ogledalo života. Kazalište svojim imenom govori kako ono kazuje život. Možemo ga promatrati i kao svojevrsni izvor života, što znači da u sebi nosi klicu božanskoga. No, da bi tako bilo, potrebni su ljudi, profesionalci ili amateri, koji su spremni dio svoga života darovati i kazivati vama, draga naša i vjerna publiko. A na vama je da taj vrijedni dar otvorena srca primite.

Pred nama je 41. Memorijal Dragutina Merca Nunoša i Ivana Nikolnikova Vanje koji vjerno čuva uspomenu na drage ljude, naše Belišćane, koji su veliki dio života poklonili dramskoj umjetnosti i postavili temelje kulture našega grada. Vrijeme prolazi, neki amateri nam odlaze ostavljajući za sobom mnoga umjetnička djela i ostvarenja, a novi nam puni nade i oduševljenja dolaze. Sjećamo se ovom prigodom i Dragutina Gibičara Karčike, Ivana Huderera Gugike, Terezije Vicić, Ljubomira Ercegovića, Marice Cvenić, Stjepana Komaromija Pištike…tko bi ih sve nabrojao?! Više ih nema tu, ali su ostavili dubok trag.

Vrijeme ide i ne čeka. Bogata tradicija obvezuje nas na velika djela. Jesmo li ih spremni ostvariti? Prije svega, potrebno nam je oduševljenje ljepotom života i kazališta. Potrebno nam je i plemenito sjeme tradicije i iskustva kako bi i naši plodovi bili plemeniti. Potrebna nam je i životna snaga mladosti koja na ovoj suhoj zemlji današnjice može donijeti bogate plodove kazališne dramske umjetnosti i vama, draga publiko, kazivati ljepotu života koja je već u vama. To, naravno, nije lako, ali ima li išta vrijedno što se može lako postići?

Ove godine slavimo 100. obljetnicu izvedbe prve premijere Diletantske sekcije koju je 1918. godine osnovao Ivan Nikolnikov Vanja. Premijera dramskog djela Nesretna sudbina izvedena je 1. svibnja 1919. godine u Radničkom domu u Belišću. Djelo je napisao, režirao, postavio scenografiju i odigrao glavnu ulogu Ivan Nikolnikov Vanja. Iako prve povijesno utemeljene početke kulturnog života u Belišću vežemo za 1905. godinu i Adama i Claru Rosenberg, ova premijera je postavila čvrsti temelj organizirane dramske umjetnosti u Belišću. Vrlo znakovito, iste, 1919. godine Sigmund Romberg prvi put iz Amerike dolazi u Belišće u posjet roditeljima i sklada Belišćanski marš, tako da ove godine slavimo još jednu 100. obljetnicu. Na tim temeljima isprepliću se dramska i glazbena umjetnost našeg Amaterskog kazališta sve do danas.

Na kraju filma Deep In My Heart na jednom koncertu Romberg kaže: “Sve što izlazi iz moje glave i prstiju je muzika koja želi nadahnuti ljude da vole jedni druge, potaknuti ih da sanjaju kako je nekad bilo i nadaju se kako će tek biti. Pa, možemo li imati još više ljubavi, snova i nadanja?”

Neka i naša, dramska umjetnost 41. Memorijala Dragutina Merca Nunoša i Ivana Nikolnikova Vanje bude takva, na krilima ljubavi, snova i novih nadanja.

Tekst: ravnateljica CK Sigmund Romberg Tea Kozina, mag.prim.educ.

Foto:  Darko Jančikić

 

 

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content