Novosti|

Ladislav Hosi, Belišćanin koji je otišao u Australiju u Melbourne  prije pedeset godina, a koji je pronio ime Hrvatske kroz mnogobrojne nastupe na svjetskim natjecanjima u kajaku i kanuu, posjetio je danas Grad Belišće te ga je ugostio gradonačelnik Dinko Burić.

Ladislav Hosi rođen je u Belišću 1939. godine te se od malena bavio sportom. Počeo je veslati 1951. godine, u samim počecima Kajak kluba, gdje se pokazao izuzetno uspješan. 1956. godine bio je prvak na prvenstvu Jugoslavije, u četvercu zajedno s Vladom Križanom, Đurom Kavicki i Dragom Šuštarom. Bio je višestruki prvak Jugoslavije u dvosjedu s Antunom Mijatovićem te prvi reprezentativac Jugoslavije iz Belišća.

Odlaskom u Australiju nastavlja se baviti veslanjem te se 1977. susreo i s Matijom Ljubekom koji mu je tada poklonio veslo za kajak i kanu te naknadno poslao i opremu s hrvatskim obilježjima. Ladislav Hosi na svim međunarodnim natjecanjima imao je hrvatski dres i čamac s hrvatskim obilježjima. Osvojio je između 400 i 500 medalja, sudjelovao na tri svjetska prvenstva, osvojio 27 medalja na svjetskom prvenstvu, a od toga 17 zlatnih.

Prigodom ovog dolaska u Hrvatsku i svoje rodno Belišće, najavio je kako će  Gradu Belišću pokloniti dio svojih medalja te stare fotografije koje će zasigurno pronaći svoje mjesto u Muzeju grada Belišća te obogatiti muzejsku zbirku. Gradonačelnik je iskazao zadovoljstvo i zahvalnost na ovoj gesti te mu uručio prigodan poklon sa suvenirima grada Belišća.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content