Novosti|

U utorak, 31. svibnja Gradonačelnik Zvonko Borić potpisao je sa pročelnikom Hrvatske gorske službe Spašavanja – Stanica Osijek Draganom Špeharom Sporazum zajedničkoj suradnji i djelovanju ove službe na području grada Belišća koji je došao u pratnji tajnika Slobodana Solde. Naime, stanica HGSS-a u Osijeku osnovana je za područje Osječko-baranjske županije u travnju 2009.godine u cilju zaštite i spašavanja i u urbanim sredinama (npr.akcije na visokim objektima, tunelima, cijevima, ekstremnih sportova i sl.) te u vanurbanim i drugim nepristupačnim područjima izvan javnih prometnica.

Gradonačelnik Zvonko Borić istaknuo je kako je grad Belišće već prije godinu dana prepoznao važnost i ulogu ove službe u sustavu zaštite i spašavanja kada je potpisan i prvi sporazum o zajedničkoj suradnji. Ove godine Grad Belišće odlučio je potpisati sporazum o dugoročnoj suradnji jer upravo je HGSS služba za pomoć u kritičnim trenucima. Ova služba pokazala se jako dobro organizirana i osposobljena u prošlogodišnjoj akciji potrage za nestalim mladićem iz Gata gdje su na čelu sa pripadnicima HGSS-a sudjelovali i mještani, policija, vatrogasci, ronioci. Djelatnike ove službe koji su gotovo svi volonteri u ovom pozivu odlikuju vrlo visoke moralne karakteristike koji su na raspolaganju 24 sata, zbog čega zaslužuju velike pohvale. Grad Belišće izdvaja već drugu godinu financijska sredstva za redovan rad HGSS-a – Stanice Osijek ali u slučaju potrebe za nekim konkretnim akcijama na terenu Grad Belišće nastojat će osigurati i dodatna potrebna sredstva u skladu sa proračunskim mogućnostima.

Pročelnik Stanice u Osijeku Dragan Špehar zahvalio se gradonačelniku što je prepoznao rad ove službe te istaknuo kako je ponosan na aktivnosti HGSS-a na području Slavonske regije u čiji rad su uključeni najbolji kadrovi iz planinarskih društava koji svoj posao kao volonteri obavljaju vrlo profesionalno. Unatoč tome što Slavonija ne obiluje brdskim područjem, područje je jako veliko i postoji dosta nepristupačnog terena zbog kojeg su članovi HGSS-a spremni pomoći u svakom trenutku. Do konca ove godine tajnik belišćanin Slobodan Soldo biti će imenovan za pročelnika stanice, koja bi se trebala ojačati i sa potražnim psima što će uz postojeću opremu dodatno doprinijeti kvalitetnijem radu.

Sklopljenim Sporazumom definirana su i područja djelovanja a to su potrage za nestalim osobama, spašavanje iz ruševina s potražnim psima, spašavanje s visina, visokih i podzemnih objekata u slučaju katastrofa, dežurstva i spašavanja za vrijeme turističkih, sportskih i drugih društvenih aktivnosti u prirodi, kao i provođenje obuke, tečajeva i seminara.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content