Novosti|

Dana 13. ožujka 2022. godine navršava se godinu dana kako nas je zauvijek napustio gospodin Antun Tonika Bučanac – učitelj, skladatelj, tekstopisac, kantautor, zborovođa i ljubitelj glazbe.

Našu je sredinu obilježio svojom dobrotom, glazbom, znanjem i ljubavlju, a mnoge je generacije njegovih učenika i malih pjevača odgojio i usmjerio u život. Dao je puni smisao pozivu koji se zove učitelj. Tom je pozivu bio vjeran cijeli život.

Tijekom svog glazbenog djelovanja opjevao je mnoge belišćanske znamenitosti i događaje u pjesmama koje su se rado izvodile u raznim prigodama te su snimljene na nekoliko nosača zvuka.

Bio je aktivan u Amaterskom kazalištu od samih početaka djelovanja Zabavnog orkestra 1959. godine, čiji je bio i glazbeni voditelj dugi niz godina, odmah nakon maestra Antuna Lulića. Mnogo godina vodio je dječje zborove i skladao pjesme za djecu i svoje Belišće. Skladao je i pjesme za Dramski ansambl Amaterskog kazališta za predstave i mjuzikle.

Uoči Domovinskog rata 1990. godine obilježio je 30 godina svojeg glazbenog stvaralaštva dječjim festivalom Djeca Belišća pjevaju sa 16 svojih skladbi i zborom u kojem je pjevalo oko 120 djece. U povodu 40 godina Tonikinog glazbenog rada 2000. godine snimljena je kaseta Djeca, pjesma i gitara s 13 njegovih skladbi i zborom od oko 70 djece. Za 120 godina grada Belišća 2003. godine, gradsko Poglavarstvo izdaje CD i kazetu Moje je srce u Belišću, a promocija je održana u prepunoj kino dvorani u Belišću u organizaciji Grada Belišća i Turističke zajednice grada Belišća. Tonikinih 14 melodija pjevali su solisti Amaterskog kazališta Belišće uz pratnju dječjeg zbora.

Za svoju bogatu glazbenu i skladateljsku djelatnost Tonika je za Dan grada Belišća 1. svibnja 2003. godine primio nagradu Grb grada Belišća. Godine 2006. odlazi u mirovinu, ali i dalje aktivno vodi dječji zbor i sklada. Sa dječjim zborom nastupio je na prvom božićnom koncertu Tiha noć u Belišću u župnoj crkvi u prosincu 2014. godine.

Savjet mladih grada Belišća u njegovu čast upriličuje svečani koncert njegovih skladbi u svibnju 2016. godine u Centru za kulturu Sigmund Romberg pod nazivom I moje je srce u Belišću gdje nastupaju njegovi solisti Amaterskog kazališta uz pratnju Zabavnog orkestra. Otvoren je i youtube kanal Savjeta mladih s njegovim pjesmama.

Dobitnik je javnog priznanja Plaketa za životno djelo „Zlatni list“ 2019. godine za cjelokupni stvaralački put i izuzetna ostvarenja na području prosvjete i kulture te doprinos sveukupnom društvenom životu Grada Belišća.

Na svečanom programu 43. Rombergovih glazbenih večeri 2019. godine, 60 dijamantnih godina, dobitnik je Plakete za izniman doprinos pri utemeljenju Zabavnog orkestra Amaterskog kazališta.

Ovaj priznati Belišćanin zasigurno je ostavio traga u mnogim dječjim srcima, a njegovi tekstovi i melodije naša su velika baština.

Foto: Darko Jančikić

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content