Novosti iz života udruga|

Dana 13. veljače 2024. Udruga PUKS – Podrška u kriznim situacijama održala je svoju redovnu izvještajnu, a potom i izbornu skupštinu u prostorijama sv. Vinka Paulskog.

Nakon otvaranja skupštine i izbora radnih tijela uslijedilo je izvješće o radu udruge u 2023. godini. Tijekom siječnja pripremala su se godišnja izvješća djelovanja udruge u 2022.

Veljača je započela radnim sastankom članova Mreže za socijalno i emocionalno učenje u organizaciji udruge PRAGMA iz Zagreba čiji smo član od 2022. godine. Sudjelovali smo na radnom sastanku za izradu protokola postupanja u kriznim situacijama SOS za OCD te ostvarili suradnju s Mrežom SOS Net. Održali smo dvije kreativne radionice za djecu iz Ukrajine na kojima su se izrađivale maske. S izrađenim maskama mali Ukrajinci su se predstavili na gradskom maskenbalu. Povodom 16. tjedna psihologije psihologinja Marija Mandić priredila je tri teksta koji su objavljeni na web stranicama udruge www.puks.hr. Sudjelovali smo na radionicama zagovaračke mreže u organizaciji CROSOL-a i Europskog doma Vukovar. 21. veljače 2023. godine održali smo redovnu izvještajnu skupštinu, a prijavili smo novi projekt „Budi tu“ na natječaje koje su otvorili grad Belišće i Osječko-baranjska županija. Aktivnosti u veljači završili smo 24. 2. na dan početka okupacije Ukrajine. Posjetili smo raseljene Ukrajince u hotelu „Bel“ te u vidu psihosocijalnog osnaživanja održali „Living Library“. Tijekom ožujka radili smo psihosocijalno osnaživanje i podršku na zahtjev obitelji i pojedinaca. Održali smo team building i psihološko-duhovno osnaživanje članova udruge u Vikarijatu u Osijeku. Predavanje „Život s Bogom je pjesma nad pjesmama“ održao je svećenik i psiholog dr. Josip Bošnjaković. Sudjelovali smo na online radionici „Mozak i skrivene poruke“ koju je organizirala udruga Pragma iz Zagreba. Na godišnjicu dolaska prvih raseljenih osoba iz Ukrajine u hostel Belišće, posjetili smo raseljene Ukrajince te uredili i okopali kalinu koju smo zajedno posadili u znak prijateljstva i podrške. Preko društvenih mreža obilježili smo Međunarodni dan sreće. U suradnji s Udrugom sv. Vinka Paulskog zajedno smo očistili i uredili jednu od njihovih prostorija koju smo dobili na korištenje. Sudjelovali smo na radnom sastanku Inicijative SOS za OCD s temom „Banka resursa“. Početak travnja obilježen je preseljenjem u novi prostor. Preduskrsno vrijeme obilježeno je trima kreativnim radionicama za djecu osnovnoškolske dobi, a održana je i jedna kreativna uskrsna radionica za djecu iz Ukrajine.

Osim ove aktivnosti, pomoć u integraciji za raseljene Ukrajince provodila se i u obliku individualne pomoći pri traženju posla i zapošljavanja Ukrajinaca na našem području. Sudjelovali smo u ekološkoj akciji „Volim Belišće, ali čisto!“ te smo zajedno s Ukrajincima očistili prostor oko mosta u blizini hostela Belišće. Također je ostvarena suradnja s Inkluzivnom kućom Zvono u vidu prakse uz mentorsku podršku na poslovima vođenja administracije i pisanja projekata u okviru projekta „PRO NGO“.

Tijekom travnja također su se održale individualne aktivnosti psiho-socijalnog osnaživanja kao i početak edukacije za podršku u tugovanju po metodi D. Kesslera (www.grief.com).

Svibanj smo započeli pub-kvizom „Odakle si? Iz Belišća!“ koji smo organizirali povodom Dana grada u Kazališnoj kavani. U Budrovcima smo održali predavanje pedagozima osječko-baranjske županije „Škola kao mjesto kriznih situacija“ i ostvarili nove suradnje.

Sudjelovali smo na manifestaciji „Gastrofest“ u Bocanjevcima te smo tu priliku iskoristili kako bi pružili pomoć u integraciji raseljenih Ukrajinaca koji su kuhali jedno od svojih najdražih jela. U suradnji s Inkluzivnom kućom „Zvono“ i udrugom DKolektiv iz Osijeka na Citadeli smo organizirali druženje Ukrajinaca iz Osijeka i Belišća. Krajem svibnja održali smo tri radionice biblioterapije za učenike osmih razreda OŠ Ivana Kukuljevića Belišće, a posjetili smo i OŠ Bijelo Brdo te smo održali radionicu „Budi tu kad…“ za učenike razredne nastave kao i radionicu „Catch me if I fall“ za učenike predmetne nastave. Motiv održavanja ovih radionica bio je osnaživanje učenika osnovne škole nakon tragedije u Beogradu.

Početkom lipnja održali smo četiri radionice biblioterapije za učenike sedmih razreda OŠ Ivana Kukuljevića Belišće.

2. i 3. lipnja uključili smo se u Dane otvorenih vrata udruga, DOVU 2023. te smo održali radionicu za osobe starije životne dobi „Pričaj mi..“ i radionicu psihosocijalnog osnaživanja s raseljenim osobama iz Ukrajine. Krajem lipnja započeli smo treći modul poučavanja hrvatskog jezika za raseljene osobe iz Ukrajine koji vodi Marija Ajduković. Srpanj smo započeli humanitarnom akcijom prikupljanja školskog pribora i torbi te igračaka za djecu iz Ukrajine. Vanesa Šerić je završila edukaciju podrške u tugovanju po metodi D. Kesslera te tako stekla status „grief educator“ s pripadajućim certifikatom. Nastavili smo poučavanje hrvatskog jezika za raseljene Ukrajince te smo postavili blog na našoj web stranici pod nazivom „Potraga za smislom“. Blog je namijenjen svima koje zanima tema o tugovanju i podršci u tugovanju.

Započeli smo niz aktivnosti „Ljeto u PUKS-u“  namijenjenih djeci Belišća i Ukrajine u svrhu integracije i kvalitetnog provođenja slobodnog vremena koja se protegla kroz cijeli kolovoz. Tako je odrađeno deset radionica s različitom kreativnom tematikom.

Krajem kolovoza, od 29.8  – 1. 9. Dajana Vinković je pohađala tečaj mindfulnessa za djecu kojim je stekla certifikat potreban za rad s djecom od 11-15 godina.

Od 31. 8. – 1. 9. sudjelovali smo na Međunarodnom simpoziju palijativne skrbi u Našicama na kojem smo održali interaktivnu radionicu „Vrijeme je za oproštaj“.

Početak jesenskih aktivnosti obilježili smo zajedničkim druženjem članova PUKS – a, radnim sastankom, evaluacijom dosadašnjeg rada i planiranjem jesenskih aktivnosti. Tijekom rujna smo nastavili s tečajem hrvatskog jezika za Ukrajince, a organizirali smo i predavanje „Životnim stilom do mentalnog zdravlja“  koje je održala uvažena neuroznanstvenica dr. Marija Heffer. Predavanje se održalo u Velikoj vijećnici grada Belišća uz prisustvo brojnih posjetitelja.

Listopad je mjesec u kojem smo intenzivirali naše aktivnosti i posebno obilježavamo Svjetski dan mentalnog zdravlja.

Tako smo putem društvenih mreža obilježili Europski dan borbe protiv depresije. Nakon radnog sastanka započinje priprema za Svjetski dan mentalnog zdravlja nizom od tri radionice. Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježen je 10. 10. virtualno preko društvenih mreža, ali i u OŠ Ivana Kukuljevića Belišće među nastavnicima, učenicima 8. c razreda i učenicima razredne nastave. Učenici su izradili prigodni plakat koji smo upotrijebili postavljanjem u info – kutak.

Uključili smo se u akciju „72 sata bez kompromisa“ te su nam u posjet došle tri učenice SŠ Valpovo: Lota Paudenović, Petra Vejić i Nera Maltar koje su nam pomogle u realizaciji uređivanja i  postavljanja info kutka u centru Belišća. 14. 10. održali smo javnu kampanju povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja na centru Belišća gdje smo postavili štand, a prolaznike smo darivali u zamjenu za odgovor na pitanje „Što vas čini sretnima?“. Sudjelovali smo na radionici „Integracija izbjeglica, izgradnja otvorenih zajednicu organizaciji HCK/GDCK Valpovo. Radionica se održala u prostorijama GDCK Valpovo. Prikupili smo donacije igračaka za djecu iz Ukrajine, a održan je i tečaj hrvatskog jezika. U suradnji s župom sv. Josipa Radnika Belišće, održali smo predavanje „Živjeti s gubitkom“ koji je bio povod organiziranju grupe za podršku u tugovanju.

Studeni je započeo radnim sastankom na kojem se dogovorio niz aktivnosti za raseljene osobe iz Ukrajine u suradnji s Centrom za nestalu i zlostavljanu djecu.

Tako smo osmislili kreativne radionice za djecu „5kom u 5“ koje vodi Sunčica Nižetić kao i kreativne radionice za odrasle. Uz pomoć volontera održali smo druženje za mlade po modelu „World caffe-a“, kao i niz individualnih instrukcija za djecu koja pohađaju ukrajinsku i našu školu tijekom studenog i dijela prosinca. Tečaj hrvatskog jezika za Ukrajince održavao se tijekom cijelog studenog, a organizirali smo i tri plesne radionice u suradnji s udrugom „Zum-Zum“ iz Valpova. Osim pomoći u integraciji raseljenih Ukrajinaca sudjelovali smo na okruglom stolu „Mladi, kako ste?“ u organizaciji udruge PRONI iz Osijeka u prostorijama GDCK Valpovo. Oformili smo prvu skupinu za podršku u tugovanju i održali dva susreta, a Marija Ajduković završila je tečaj biblioterapije, a održali smo i jedno predavanje studentima pete godine pedagogije na Filozofskom fakultetu u Osijeku predstavljajući rad udruge kroz rad s djecom. Kako bismo osnažili članove, volontere i suradnike u radu za dobrobit zajednice, psihijatar i psihoterapeut dr. Božidar Popović održao je predavanje i radionicu osnaživanja „Biti tu – za druge“. Studeni završavamo otvaranjem Naše kućice povodom obilježavanja manifestacije Advent u Belišću na kojem su aktivno sudjelovali raseljeni Ukrajinci.

U prosincu smo nastavili intenzivan rad u svrhu integracije Ukrajinaca.

Održane su dvije kreativne radionice za djecu iz Ukrajine, dvije kreativne radionice izrade ukrasa i slastica za odrasle, radionica izrade uporabnih predmeta u suradnji s udrugom KeramikOS iz Osijeka te radionica izrade scenografije za školsku božićnu priredbu. U Našoj kućici na belišćanskom Adventu sudjelovale su žene iz Ukrajine koje su ponudile mnoštvo ukrasa, rukotvorina i slastica nastalih na radionicama. Tako su imale prilike služiti se hrvatskim jezikom u komunikaciji s mnogim Belišćanima koji su posjetili Našu kućicu. Organizirali smo i humanitarnu akciju prikupljanja božićnih poklona za djecu i mlade iz Ukrajine koji su smješteni u Belišću i Valpovu. Humanitarna akcija je objavljena na društvenim mrežama. Tijekom prosinca su se prikupljali pokloni u prostorijama udruge i to tijekom tečaja hrvatskog jezika. Prikupljene poklone mladi volonteri su podijelili djeci iz Ukrajine prilikom posjete Djeda Božićnjaka 19. 12. u hotelu „Bel“ Belišće i u organiziranom smještaju „Čičak“ u Valpovu. Održali smo još jedno druženje grupe za podršku u tugovanju i radionicu mindfulnessa za učenike 5. d razreda OŠ Ivana Kukuljevića, Belišće.

Prosinac je završio primanjem nagrade. Naša aktivnost „Ljeto u PUKS-u“ pohvaljena je od strane Gradova i općina prijatelja djece u Zagrebu na sastanku na kojem su predstavnice grada Belišća primile pohvalnicu dodijeljenu našoj udruzi.

Suradnje: Grad Belišće, OBŽ, Centar za nestalu i zlostavljanu djecu, Inkluzivna kuća Zvono, Udruga sv. Vinko Paulski, DKolektiv, KeramikOS, OŠ Ivana Kukuljevića Belišće, SŠ Valpovo, OŠ Bijelo Brdo, Hotel Bel, Hostel Belišće, TZ Belišće, Centar izvrsnosti, Udruga DAR, Udruga za podršku žrtvama i svjedocima, OŽB Našice, Medicinski fakultet u Osijeku, Udruga Pragma, FFOS Osijek, Vikarijat u Osijeku, Župa sv. Josipa Radnika Belišće, GDCK Valpovo, Zum-Zum Valpovo.

Medijsko praćenje: web stranica udruge, portal grada Belišća, Valpovština info, Gradski radio Belišće, Belišćanski list, IKA, SiB info, portal Đakovačko-osječke nadbiskupije, STV.

U aktivnostima je sudjelovalo 27 volontera a udruga je ostvarila 811 volonterskih sati.

Nakon izvješća o radu udruge uslijedilo je financijsko izvješće, te plan aktivnosti i financijski plan za 2024. godinu.

Prihvaćanjem svih izvješća uslijedila je Izborna skupština.

Odluka Izborne skupštine je da Upravni odbor čine predsjednik, tajnik i blagajnik.

Odlukom članova ulogu predsjednice udruge i dalje vrši Vanesa Šerić, tajnica je Dajana Vinković, a blagajnik Romana Hudovernik. Nakon prihvaćanja svih prijedloga i odluka Skupštine, Skupština je završila druženjem članova.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content