Novosti|

U četvrtak, 3. svibnja, u prekrasno uređenoj dvorani glazbenih odjela u Belišću, održan je drugi međužupanijski festival „Dolce piano“. Inicijativa klavirskog odjela glazbene škole pokrenuta prošle godine i ove je godine dokazala svoju opravdanost. Okupilo se čak 60 natjecatelja iz 9 škola i 3 županije, raspoređenih u 6 kategorija.

Na svečanom otvorenju festivala uvažene goste pozdravili su ravnatelj Osnovne škole M. P. Katančića Valpovo Dalibor Košutić i voditeljica glazbenih odjela Latinka Ruski.

Ove godine festival je dobio još jednu novu dimenziju. Naime, voditeljica škole uspjela je samo za ovu prigodu dopremiti koncertni klavir marke Steinway iz Zagreba. Koliko je to bio velik događaj govori oduševljenje svih učenika  i njihovih nastavnika jer je svim glazbenicima itekako poznata činjenica što znači svirati na izvrsnom instrumentu, a u ovom slučaju govorimo o najkvalitetnijoj vrsti klavira na svijetu.

Stručno ocjenjivačko povjerenstvo činili su izv. prof. Vladimir Babin (Muzička akademija u Zagrebu), prof.savjetnica Jelica Kuzmin (glazbena škola Pavao Markovac iz Zagreba), prof. savjetnica Zdravka Tekić Dadić, voditeljica stručnog vijeća klavirista Slavonije i Baranje (glazbena škola Slavonski Brod) i prof. savjetnica Tihana Ivanković, pročelnica klavirskog odjela glazbene škole Valpovo/Belišće.

Nastupi učenika bili su na vrlo zavidnoj razini, a što su na samom kraju članovi ocjenjivačkog suda  i potvrdili te čestitali svim učenicima i njihovim nastavnicima i roditeljima. Dvorana glazbene škole cijeli dan je bila popunjena radoznalim slušateljima, a hodnici i učionice škole vrvjele su dječjim razgovorima, smijehom i dobrim raspoloženjem.

Prije dodjele nagrada, učenici, njihovi nastavnici i roditelji imali su čast prisustvovati nezaboravnom događaju – edukativnom, nadasve zabavnom koncertu prof. Babina. Profesor je odsvirao neke od skladbi koje su svirali sami natjecatelji, ali na vrlo zavidnoj profesionalnoj razini. Komentirajući skladbe, stilove, propuste ili ciljeve, profesor je zasigurno nadahnuo mnoge male ručice na još veću radost sviranja i muziciranja.

Vrhunac festivala bilo je, dakako, proglašenje i podjela diploma i priznanja. Prepoznatljivost ovog festivala su zlatne, srebrne i brončane medalje oko svakog malog vrata, a opisna ocjena nastupa ispisana na diplomama zasigurno je putokaz u daljnjem razvoju mladog pijanista. Još je jedna novost u ovogodišnjem festivalu, pehar za „NajDolce natjecatelja“, koji je osvojio Marko Funarić iz glazbene škole iz Đakova, natjecatelj najmlađe kategorije prvih razreda.

Svi su otišli nasmijanih lica i kao pobjednici, a mi kao domaćini ostajemo ponosni na još jednu lijepo završenu priču klavirskog festivala.

Tekst: Tihana Ivanković, pročelnica klavirskog odjela glazbene škole Valpovo/Belišće
Foto: Tin Lacković

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content