Novosti|

U uzbudljivom finalu u Primoštenu proglašeni su najbolji mladi tehničari Republike Hrvatske u 2016. godini.

Državna razina natjecanja održana je od 30. ožujka do 1. travnja 2016. u Hotelu “Zora”, a domaćin natjecanja bila je OŠ Primošten. Natjecanje su organizirali  Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Agencija za odgoj i obrazovanje i Hrvatska zajednica tehničke kulture.

U uzbudljivom finalu, 1. travnja 2016., u Primoštenu proglašeni su najbolji od naboljih na 58. natjecanju mladih tehničara Republike Hrvatske.

ZTK Valpovo-Belišće predstavljalo je dvoje natjecatelja (1. i 2. mjesto na županijskom natjecanju) iz područja fotografije: Fran Šandor iz OŠ Ivana Kukuljevića Belišće i Sonja Blažević iz CTK Valpovo-Belišće (OŠ M. P. Katančića Valpovo). Sonja je osvojila deveto, a Fran šesnaesto mjesto, što je dobar rezultat na razini državnog natjecanja.

Cilj natjecanja rano je otkrivanje talentiranih učenika i kontinuirani rad na njihovoj afirmaciji.

Ove godine na natjecanju je sudjelovalo 7.683 učenika u školskim/klupskim i županijskim prednatjecanjima, dok se u finalu u Primoštenu natjecalo 256 najboljih učenika od 5. do 8. razreda osnovnih škola.

Pisana provjera znanja od 2 školska sata donosila je 30% bodova, dok je izrada praktičnog rada u trajanju od 12 školskih sati donosila najviše, točnije 50% od ukupnog broja bodova. Posebna vrijednost natjecanja mogućnost je natjecatelja da svoje radove predstave pred komisijom u trajanju do pet minuta čime se potiče razvoj komunikacijskih vještina učenika što je donosilo 20% od ukupnoga broja bodova.

Učenici su izrađivali različite tehničke tvorevine: automatski uspornik (ležeći policajac), drveni most, škrinju i hranilicu za ptice (sjenicu), model električnog uređaja koji prikazuje dio rasvjetnog i signalizacijskog sustava automobila, elektronički sklop koji proizvodi hipnotizirajuće bljeskove, robotsko vozilo koje u slučaju požara prevozi zadani predmet na sigurno područje, hvataljku s metalnom drškom, koordinatni stol. Konstruirali su i programirali robota koji spašava “žrtvu” te su se orijentirali u otvorenom prostoru uz pomoć zemljovida, kompasa i PMR radio stanice. Mladi fotografi istraživali su i vizualno se izražavali na temu Svjedoci prošlih vremena.

Hrvatska zajednica tehničke kulture nagrađuje 12 prvoplasiranih mladih tehničara besplatnim sudjelovanjem u Ljetnoj školi tehničkih aktivnosti u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content