Novosti|

OBITELJ GUTMANN
dobitnici javnog priznanja grada Belišća 
Plaketa „POČASNI GRAĐANIN GRADA BELIŠĆA“ za posebna ostvarenje i doprinos u osnivanju Belišća te sveopćem razvoju i promociji Grada, Osječko-baranjske županije i Republike Hrvatske u cjelini

Godine 1884., prije 134 godine, petero poslovnih ljudi iz mađarske židovske obitelji rodonačelnika Henrika Salomona Gutmanna, sklopilo je ortački ugovor za ostvarivanje poslovnog pothvata eksploatacija šuma u ovom dijelu Slavonije i kupovinu na desetogodišnje korištenje koškansko – harakanovačko – lacićkog kompleksa hrastovih šuma od valpovačkog vlastelina.

Za razliku od drugih sličnih poduzeća, osnivači tvrtke S. H. Gutmann dobitak nisu odnosili u inozemstvo, nego su krenuli drugim smjerom. Kao najpogodnije mjesto za gradnju pilane odabrali su pašnjačko – oraničku rudinu uz desnu obalu Drave – Belistje. Uz samu pilanu izgradili su i druga postrojenja i tvornice za preradu i iskorištavanje drvnih ostataka.

Upravo zahvaljujući ovoj poslovnoj ideji, danas obilježavamo i slavimo 134. godišnjicu od osnutka Belišća.

Od prve pilane i radničke stambene kolonije do današnje moderne industrije i suvremenih životnih uvjeta, izmijenilo se nekoliko generacija, kao i društvenih uređenja, ali se nikada nisu izgubile vrijednosti na kojima je izgrađeno Belišće, a koje su sadržane u krilatici plemenitaškog grba Gutmannovih i glase: Labore et perseverantia – rad i ustrajnost.

Ustrajnosti i radu Henrik Salomon Gutmann učio je i svoje desetero djece, a napose petero sinova i nasljednika koji su bili idejni tvorci, utemeljitelji i graditelji belišćanske industrije, željeznice i naselja: Edmunda, Isidora, Vilima, Alfreda i Ladislava. Gutmanni su bili vjesnici razvitka moderne industrije i predvodnici tehnološke revolucije u preradbi drva u ovom dijelu Europe.

S neskrivenim ponosom Belišćani cijene one koji su utemeljili naš grad i industriju – generacije obitelji Gutmann, ne zaboravljajući da je ova obitelj osigurala egzistenciju za pretke današnjih Belišćana doseljenih u ovaj dio Slavonije u potrazi za boljim životom.

Možemo to potvrditi nazivom središta Belišća, kao i nazivom godišnjeg gradskog priznanja plakete „ S. H. Gutmann“, koje Grad Belišće dodjeljuje tvrtkama i pojedincima za doprinos u gospodarstvu. Uspomene na „doba obitelji Gutmann“ njeguju Belišćani vodeći brigu i o gospodarskoj i stambenoj infrastrukturi koju su ostavili začetnici, mnogi su od tih objekata danas zaštićeni spomenici kulture koji pričaju povijest našega grada. Ali ipak, uz sve navedeno, osjećajući da je potrebno učiniti još jedan korak, korak koji nas čini boljom, pravednijom, svjesnijom i potpunijom zajednicom, potrebno je bilo živućim članovima obitelji osnivača i utemeljitelja našega grada, prekrasne i gotovo jedinstvene priče o nerazdvojivosti tvornice i naselja, reći toplo i ljudsko: hvala! Odati priznanje za sav onaj doprinos, za sav trud i pregnuće, za viziju i ostvarenje, za temelj na kojem danas nastavljamo graditi naše drago Belišće.

To hvala želimo izreći najstarijim živućim potomcima obitelji Gutmann, unucima osnivača Belišća: gospođi Nelly Auersperg i gospodinu Williamu de Gelseyu.

Gospođa Nelly Auersperg, kći  posljednjega upravitelja belišćanske tvrtke Viktora Gutmanna, priznata je kanadska znanstvenica, istraživačica i predavačica s brojnim znanstvenim radovima na području ženskog zdravlja, nositeljica je počasnog doktorata kanadskog fakulteta Simon Frazer i dobitnica brojnih nagrada za svoje izuzetne doprinose, od kojih je jedna nagrada Terry Fox i dvije nagrade za životno djelo. Nagrada za istraživanje zdravlja žena Nelly Auersperg ustanovljena je u njenu čast.

Gospodin Willam de Gelsey jedini je živući izravan potomak Vilima Gutmanna, jednog od utemljitelja belišćanske industrije. Gospodin de Gelsey ugledni je europski bankar i nadasve filantrop, pokrovitelj kulture i obrazovanja, čija fondacija podupire rad poznate sveučilišne škole u Budimpešti. Za ovaj doprinos papa Ivan Pavao II imenovao je gospodina de Gelseyja Viteškim zapovjednikom Reda sv. Grgura Velikoga, a 2011. godine mađarski premijer odlikovao ga je najznačajnijim i najvišim državnim priznanjem.

S obzirom na sve navedeno, uz izražavanje najdubljeg poštovanja i zahvalnosti svim članovima obitelji Gutmann, gospođi  Nelly Auersperg i gospodinu Williamu de Gelseyju uručit će se javno priznanje grada Belišća Plaketa „Počasni građanin grada Belišća“ obitelji Gutmann na premijeri predstave „Belišćanski vremeplov“, 2. svibnja 2018. godine u nastavno sportskoj dvorani u Belišću.

 

VELJKO KAJTAZI
dobitnik javnog priznanja grada Belišća Plakete „Grb grada Belišća“ 
za izuzetna ostvarenja i doprinos unaprjeđenju životnih uvjeta romske nacionalne manjine i integraciji u sve sfere društva na području grada Belišća

Na svima nama je odgovornost darove i sposobnosti koji su nam povjereni, ostvariti u svoj punini života kojeg živimo, ne okrećući leđa izazovima koji nam se nalaze na putu.

Želimo istaknuti upravo takvog pojedinca, gospodina Veljka Kajtazija, koji u svom životu nije vođen mišlju da nešto ne može učiniti, nego da se treba odvažiti i pokušati svojim trudom i radom ostvariti zacrtane ciljeve i uspješno odgovoriti svim izazovima.

Činiti i širiti dobro među ljudima. Obećano. Učinjeno. Djelima, a ne samo riječima. – sve je to gospodin Kajtazi.

Rođen je 14. veljače 1960. godine u multinacionalnom gradu na Kosovu, Kosovskoj Mitrovici. U rodnom gradu proveo je 13 godina, nakon čega je krenuo u vojnu školu u Rajlovac pokraj Sarajeva, gdje je i završio vojnu akademiju. Završio je Višu elektrotehničku školu 1985. U struci je radio kao profesor elektrotehnike u srednjoj školi Virovitica. 2005. godine na Pedagoškoj Akademiji u Zagrebu završio je psihološke pedagoške predmete.

Aktivni je sportaš od 1972. godine. Nastupao je na domaćim, europskim i svjetskim natjecanjima u karateu, gdje je ostvario vrlo zapažene rezultate i osvojio niz odličja. Za dugogodišnji rad u  sportu, proglašen je 1981. godine za najboljeg karate sportaša u RH, a dobitnik je i brojnih društvenih domaćih i međunarodnih priznanja. Dugogodišnji rad i sportsko iskustvo okrunio je izdavanjem knjige 1997. godine.

Gospodin Kajtazi pisac je i 8 edukativnih slikovnica za predškolski uzrast djece, a pored toga i autor prvog Romsko-hrvatskog i Hrvatsko-romskog rječnika.

Romskom problematikom bavi se 20 godina. Obavljao je funkciju predsjednika Udruge za promicanje obrazovanja Roma u RH „ KALI SARA“.

U svom trećem obnašanju zastupničkog mandata u Hrvatskom saboru, od 2011. godine, gospodin Kajtazi zastupa 12 nacionalnih manjina: austrijsku, bugarsku, njemačku, poljsku, rumunjsku, rusinsku, rusku, ukrajinsku, tursku, vlašku, židovsku i romsku.

Svojim je radom dao izuzetan doprinos unapređenju uvjeta života romske nacionalne manjine na području grada Belišća i integraciji u sve sfere društva na području grada Belišća.

 

ŽELIMIR SUŠIĆ
dobitnik javnog priznanja grada Belišća Plakete „Grb grada Belišća“za izuzetna ostvarenja i doprinos kulturnom i sveukupnom društvenom životu Grada

Želimir Sušić rođen je 1970. godine u Belišću, oženjen je i otac troje djece. Zaposlen je u OŠ Ivana Kukuljevića Belišće i Srednjoj školi Valpovo.

S pjevačkim zborom OŠ Ivana Kukuljevića Belišće 12 puta je sudjelovao na državnim natjecanjima školskih pjevačkih zborova, osvojivši pritom 4 zlatne i 8 srebrnih plaketa. Sa zborom Srednje škole Valpovo s velikim uspjehom sudjelovao je na državnim natjecanjima i osvojio 9 zlatnih i 7 srebrnih plaketa. Također, obnaša i ulogu dirigenta Hrvatskog pjevačkog društva „Matija Petar Katančić“ Valpovo.

Kao crkveni glazbenik aktivan je u župnim zajednicama Belišća i Valpova. Već 30 godina svira na nedjeljnim svetim misama u 11 sati u Župi sv. Josipa Radnika, a skupina mladih koja je tada pjevala u crkvi prerasla je u Crkveno pjevačko društvo MIR Belišće koje svojim djelovanjem objedinjuju crkvenu i svjetovnu komponentu pa tako pored pjevanja na svetim misama zbor redovito nastupa u različitim prigodama u gradu Belišću. Pod vodstvom dirigenta Želimira Sušića, pjevači zbora MIR osvojili su 15 zlatnih i 9 srebrnih plaketa.

Kao dugogodišnji voditelj županijskog stručnog vijeća Osječko-baranjske županije, Želimir Sučić inicirao je smotru školskih pjevačkih zborova naše županije koja se već 14 godina održava u Belišću. Posljednih desetak godina stalni je član državnog povjerenstva za provedbu Glazbenih svečanosti hrvatske mladeži u Varaždinu. Hrvatska ugdruga zborovođa dodijelila mu je 2009. godine titulu Maestro mentor, a za izuzetan doprinos u razvoju glazbene kulture Grad Valpovo 2006. godine dodijelio mu je javno priznanje, plaketu „Matija Petar Karančić“.

 

DUBRAVKO MARIČIĆ
dobitnik javnog priznanja grada Belišća Plakete „Grb grada Belišća“ za izuzetna ostvarenja i doprinos u razvoju kulturnog i sportskog života te doprinos u razvoju tehničke kulture Grada

Dubravko Maričić rođen je u Belišću 1955. godine.

Sudioik je Domovinskog rata i hrvatski ratni vojni invalid. Jedan je od idejnih tvoraca Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskoga rata, osnivač Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Osječko-baranjske županije i njezin prvi predsjednik te je pokretač i jedan od osnivača Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata u Belišću.

Jedan je od utemeljitelja udruge za kulturu i umjetnost ZUM u Belišću. Fotografijom se bavi od osnovne škole, a fotoaparatom prati zbivanja, događaje i radove u belišćanskom kraju. Sudjelovao je na mnogim natječajima. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja od kojih je najznačajnije HENKEL AWARD 2007. godine u Beču, nakon kojeg su radovi prihvaćeni za izložbu u Pekingu. Do sada je imao 20 samostalnih izložbi fotografija u zemlji i svijetu. Autor je niza slagalica s motivima Belišća, organizator izložbi fotografija kao i večeri poezije te zajedničkog predstavljanja djelatnika u kulturi u Belišću.

Dugo godina bio je dopredsjednik radio-kluba Belišće i radio-amater. Sudionik je Protupožarne ekipe „Biokovo“, a pod njegovim vodstvom Streljačko društvo „14. travanj“ prvi put u povijesti streljaštva zauzelo je prva mjesta u Hrvatskoj. U svojem dugogodišnjem društvenom i športskom radu uspješno je obnašao niz  odgovornih funkcija za što je nagrađen najvišim Državnim priznanjima „Priznanje Streljačkog saveza Hrvatske“ i nizom društvenih priznanja.

 

UDRUGA INVALIDA RADA I OSOBA S INVALIDITETOM BELIŠĆA I VALPOVA
dobitnik javnog priznanja grada Belišća Plakete „Grb grada Belišća“ za izuzetna ostvarenja i doprinos u rješavanju problema invalida rada i osoba s invaliditetom

Udruga invalida rada i osoba s invaliditetom Belišća i Valpova osnovana je davne 1977. godine kao sekcija i tako je radila sve do 1998. kada se registrirala kao dvije sekcije, invalida rada Belišća i invalida rada Valpova koje sačinjavaju jednu udrugu, Udrugu invalida rada Belišća i Valpova sa pripadajućim općinama Petrijevcima i Bizovcem.

Udruga danas broji 600 članova te obuhvaća ne samo invalide rada, već i sve ostale osobe s invaliditetom.

U više od 50 godina aktivnog djelovanja Udruga je dobila više priznanja i plaketa od Hrvatskog saveza udruga invalida rada, čija je i članica, za izuzetan doprinos ostvarivanju strateških ciljeva i izjednačavanju mogućnosti invalida rada i ostalih osoba s invaliditetom.

 

JOSIP RAKMIĆ
dobitnik javnog priznanja grada Belišća Plakete „Grb grada Belišća“ za izuzetna ostvarenja i doprinos u športskom i sveukupnom društvenom životu Grada

Josip Rakmić rođen je 1962. godine u Bistrincima.

Udruzi športskih ribolovaca „Podravac“ Bistrinci dao je velik doprinos kao jedan od najstarijih i najaktivnijih članova. Desetak godina bio je aktivan član Nogometnog kluba „Podravac“, kao i član stolnoteniskog kluba u Bistrincima.

Inicijator je održavanja društvenog natjecanja Memorijal „Dragan Fumić“ koje se održava svake godine i okuplja velik broj natjecatelja.

Obnašao je dužnost predsjednika Vijeća mjesnog odbora Bistrinci i vijećnika u Gradskom vijeću Grada Belišća. Vatrogasni je časnik sa četrdesetgodišnjim stažom. Dragovoljac je Domovinskog rata i umirovljeni časnik Hrvatske vojske odlikovan brojnim spomenicama i medaljama.

 

ŽELJKO ČORBA
dobitnik javnog priznanja grada Belišća Plakete „Grb grada Belišća“ za izuzetna ostvarenja i doprinos u razvoju kulturnog i športskog života Grada

Željko Čorba rođen je 1953. u Karlovcu. Oženjen je i otac dvoje djece.

Nakon završenog školovanja na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, zaposlio se u kombinatu „Belišće d.d.“ u kojem je proveo punih 37 godina radeći kao diplomirani ekonomist. Danas je umirovljenik, ujedno i dopredsjednik Matice umirovljenika grada Belišća.

Amatersko kazalište je mjesto koje je odabrao u višeslojnom i višesmjernom kulturnom životu svoga grada te je već treći puta izabran na mjesto predsjednika Upravnog odbora Amaterskog kazališta Belišće. Zabavni orkestar Amaterskog kazališta njegov je prvi odabir, zbog ljubavi prema glazbi i bas gitari. Njegova dosljednost, susretljivost i komunikacija koja povezuje različite generacije čvrsto su ljepilo zajedništva oko kojega se gradi kulturni amaterizam Belišća.

Dugogodišnji je športski djelatnik u UŠR „Belišće“ te je dobitnik više priznanja za rad u športskom ribolovu. 2008. godine dobitnik je Plakete kao najuspješniji športski djelatnik grada Belišća, a 2016. godine priznanja za izniman doprinos razvoju i promicanje sporta od športske zajednice Osječko-baranjske županije.

 

PLESNA SKUPINA ČLANICA KLUBA MATICE UMIROVLJENIKA BELIŠĆE „BABE BEZ KOČNICA“
dobitnica javnog priznanja grada Belišća Plakete „Grb grada Belišća“ za izuzetna ostvarenja i doprinos kulturnom, turističkom i sveukupnom društvenom životu Grada

Morika Šimić, Ana Puljek, Ana Mihaljević, Ankica Jelkić, Reza Strugačevac, Zdenka Zbanatski, Stanka Krznartić, Kaja Antolović Džebić i Nada Bakaran članice su plesne skupine Kluba Matice umirovljenika Belišće „Babe bez kočnica“.

Promovirajući Grad Belišće i Maticu umirovljenika grada Belišća, među nizom nastupa Baba bez kočnicama izdvajamo  prilog o „Babama bez kočnica“ emitiran na HRT1 u emisijama Dobro jutro Hrvatska i Treća dob, sudjelovanje na poznatom kvizu RTL televizije „5 na 5“ te sudjelovanje u polufinalnoj emisiji Nove TV „Supertalent“. Svojim nastupima i djelovanjem Babe bez kočnica šalju  poruku da život u umirovljeničkim danima može biti veseo, ispunjen i kvalitetan.

 

JOACHIM BRENK
dobitnik javnog priznanja grada Belišća Plaketa „S. H. Gutmann“ za izuzetna ostvarenja i doprinos gospodarskom životu Grada Belišća

Na mjesto člana Uprave Grupe Possehl, vlasnika Grupe Harburg-Freudenberger, dr. Joachim Brenk imenovan je 2009. godine te je u tom svojstvu iste godine po prvi puta posjetio Harburg-Freudenberger Belišće što je uvelike usmjerilo daljni razvoj tvrtke.

HF Belišće je već bila vodeća svjetska tvrtka po proizvodnji strojeva za automobilske gume, no u jeku svjetske krize, dr. Brenk je prepoznao potencijal HF Belišća i njegovih radnika te je od samoga početka promovirao Belišće kao centar izvrsnosti i odobravao, ali i potencirao tehnološki razvoj i investicije u godinama koje su slijedile.

Investicije u proteklih 8 godina, koje su iznosile preko 33 milijuna eura, omogućile su da HF Belišće i dalje bude svjetski prvak u proizvodnji preša za vulkanizaciju automobilskih guma, a broj zaposlenih se popeo na gotovo 700.

Svakim svojim dolaskom u Belišće, dr. Brenk iznova potiče nova poboljšanja procesa pa je tako i sada u tijeku investicijski ciklus kojim se želi interna organizacija u Belišću usmjeriti u cilju Industrije 4.0.

 

„DANA“ TRGOVINA NA MALO GAT
dobitnica javnog priznanja grada Belišća Plakete „S. H. Gutmann“za izuzetna ostvarenja i doprinos gospodarskom životu Grada Belišća

Obiteljski obrt „Dana“ osnovan je 1988. godine u obitelji Kopjar. S ponosom ističu da su u to vrijeme bili treći obrtnici na području gradova Belišća i Valpova u trgovinskoj djelatnosti.

Od osnutka do današnjih dana ostaju obiteljski obrt koji je djelatnost proširio i na pakiranje ugostiteljskog šećera i distribuciju kave. Nakon odlaska prve vlasnice Danice Kopjar u mirovinu, posao su preuzela djeca, Željka Guljaš i Dejan Kopjar.

Obrt „Dana“ kroz trideset godina postojanja i rada, osim što je vrlo značajan stanovnicima prigradskih naselja Gata i Veliškovaca, diči se i epitetom jednog od najstarijih obrta u trgovinskom poslovanju na području Grada Belišća.

 

ERYIA d.o.o.

dobitnica javnog priznanja grada Belišća Plakete „S. H. Gutmann“ za izuzetna ostvarenja i doprinos gospodarskom životu Grada Belišća

ERYIA d.o.o. Bistrinci osnovana je 2016. godine kao mikro poduzeće vlasnice Eve Bošković, magistre edukacije engleskog i njemačkog jezika i književnosti. Uz registrirane djelatnosti kao što su prevoditeljske usluge, usluge sudskog tumača, grupni i individualni tečajevi i drugo, najveća odlika ove poduzetnice ipak je online škola stranih jezika.

Online škola stranih jezika ERYIA omogućava svim zainteresiranim polaznicima pohađanje tečajeva stranih jezika najviše kvalitete, iz udobnosti vlastitog doma i bez dodatnih troškova i gubljenja vremena.

 

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content